Bajden traži veću proizvodnju nafte

Predsednik SAD moli naftne kompanije da investiraju "za američki narod"

Američki predsednik Džozef Bajden pokušava da prevaziđe energetsku krizu računajući na dobru volju domaćih naftnih kompanija, na koje je, kako prenosi "Politiko", apelovao da povećaju proizvodnju i preradu da bi snizile cenu gasa za potrošače.

"Trebalo bi da koristite ove rekordne profite za povećanje proizvodnje i prerade. Investirajte u Ameriku i za američki narod. Smanjite cene koje naplaćujete na pumpi tako da održavaju ono što vi plaćate za proizvod", rekao je Bajden.

On je istovremeno najavio planirano oslobađanje 15 miliona barela nafte iz Strateških naftnih rezervi u decembru, što je potez koji bi takođe trebalo da spusti cene.

Plan mu je da rezerve dopuni kada cene ovog "crnog zlata" padnu na 70 dolara po barelu što bi, kako je naglasio, omogućilo naftnim kompanijama da sada povećaju proizvodnju sa uverenjem da će "moći da nam prodaju svoju naftu po toj ceni ubuduće."

Cena barela nafte pala je za oko 30 odsto od proleća, pa Bajden tvrdi da bi i cenE na pumpama trebalo da odražavaju taj pad.

Prosečna cena gasa skočila je letos na najviši nivo od oko pet dolara, zatim je pala na blizu tri dolara po galonu, ali je ponovo počela da raste nakon prekida proizvodnje u rafinerijama u Kaliforniji i Ohaju.

Uprkos tome što poziva na povećanje proizvodnje nafte i gasa, predsednik Amerike tvrdi da je to u skladu sa obećanjem njegove administracije da će preći na čistu energiju.

Fokusiranjem na proizvodnju nafte i gasa i tranziciju čiste energije, kako on tvrdi, "možemo smanjiti troškove energije" za potrošače i "pojačati našu nacionalnu bezbednost u veoma teškom trenutku".

Američki predsednik zato je od Kongresa zatražio da usvoji zakon o energetskim dozvolama i tako ubrza razvoj čiste energije.

"Trenutno je proces odobravanja projekata čiste energije previše glomazan i dugotrajan. Zato tražim od Kongresa da usvoji zakon i dozvoli da se ubrza odobravanje svih vrsta proizvodnje energije, od vetra, preko sunca, sve do čistog vodonika. Zato što ovo treba da pokrenemo sada", ističe Bajden.

Njegov pritisak na naftne kompanije i Kongres, slučajno ili ne, dolazi manje od tri nedelje pre međuizbora, kada će i cene gasa i inflacija svakako biti nešto što će birači imati na umu.

"Motivisan je da se pobrinem da nastavim da forsiram ono za šta sam se zalagao, a to je da obezbedim da kompanije pumpaju dovoljno, tako da imamo mogućnost da proizvodimo dovoljno nafte koja nam je potrebna ovde kod kuće. U isto vreme nastavite da se krećete u pravcu obezbeđivanja alternativne energije", rekao je Bajden.