Jedini u Evropi: Pale cene hrane u Rusiji

Najniža inflacija među evropskim zemljama sredinom proleća zabeležena je u Švajcarskoj gde su cene hrane porasle za 5,4 odsto u odnosu na pre godinu dana

Rusija je jedina zemlja u Evropi gde je u aprilu zabeležena deflacija u segmentu prehrambenih proizvoda – cene su pale za 0,22 odsto na godišnjem nivou.

Najniža inflacija među evropskim zemljama sredinom proleća zabeležena je u Švajcarskoj gde su cene hrane porasle za 5,4 odsto u odnosu na pre godinu dana. Stope inflacije ispod 10 odsto zabeležene su i u Belorusiji (6,1 odsto), na Kipru (6,7 odsto) i u Albaniji (9,6 odsto).

Najveći skok cena hrane u aprilu zabeležen je u Mađarskoj – do 39 odsto. Takođe, godišnje stope rasta cena iznad 20 odsto zabeležene su u Slovačkoj (25,4 odsto), Estoniji (23,4 odsto), Srbiji (23,1 odsto), Ukrajini (22,2 odsto), Litvaniji (21,9 odsto) i Letoniji (20,2 odsto).

U većini evropskih zemalja tempo rasta cena hrane najviše je usporen u Češkoj, kao i u Bosni i Hercegovini – u ovim zemljama inflacija je smanjena za 6,2 odsto u odnosu na april 2022. 

Istovremeno, stopa inflacije u Irskoj je najveća u poslednje 43 godine i iznosi 13,1 odsto. Rast cena hrane ubrzan je u dve zemlje: Islandu (za 0,2 odsto) i Norveškoj (1,9 odsto).

Godišnji pad cena hrane i bezalkoholnih pića u Rusiji je do aprila ove godine zabeležen samo jednom – u junu 2018. godine kada je iznosio 0,42 odsto.

Istraživanje je sprovela agencija "RIA Novosti" na osnovu podataka nacionalnih statističkih službi 40 evropskih zemalja, koje su početkom juna objavile podatke za april.

Pokazatelj inflacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi uzima u obzir promene cena hrane i bezalkoholnih pića.