Novak: Produženje sporazuma OPEK+ olakšava predviđanje tržišta

Godinama su naši sporazumi u interesu tržišta, zemalja učesnica i u interesu izvoznika i proizvođača, poručio je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak

Odluka zemalja OPEK+ da produže sadašnji sporazum tokom 2024. i dobrovoljna smanjenja proizvodnje od strane brojnih zemalja olakšaće predviđanje situacije na tržištu u narednih 18 meseci, izjavio je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak.

"Sporazum je na snazi do kraja 2023. godine, zato smo danas dosta dugo razgovarali o pitanju njegovog mogućeg produženja do kraja 2024. Donete su dve krupne odluke: prvo, da se postojeći sporazum produži do kraja 2024. i, drugo, da se tokom 2024. produže dobrovoljna smanjenja za 1,66 miliona barela dnevno počevši od 1. maja, koje je preduzelo devet zemalja", rekao je zamenik premijera Rusije, prenosi TASS.

Novak je istakao da će to omogućiti dugoročne prognoze efekata sporazuma - za 18 meseci unapred. 

Naveo je da Rusija i Saudijska Arabija nisu imale razlike oko sporazuma OPEK+.

"Ne, nije bilo razlika. Uvek nalazimo zajednička rešenja. Godinama su naši sporazumi u interesu tržišta, u interesu zemalja učesnica sporazuma i u interesu i izvoznika i proizvođača. Sa Saudijskom Arabijom uvek nalazimo zajednička rešenja. Naravno, uvek imamo preliminarne razgovore, ali uvek postižemo saglasnost", poručio je Novak.

On je ranije rekao da će Rusija produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje za 500.000 barela dnevno tokom 2024. godine.