Preduzeća "beže" iz Nemačke: Ekonomija u opasnosti

Evropska komisija je predvidela da će Nemačka imati najsporiji rast među ekonomijama evrozone

Nemačka ekonomija ponovo je u opasnosti, s obzirom na to da sve veći broj preduzeća napušta zemlju i premešta proizvodnju u inostranstvo, pokazalo je istraživanje Saveza nemačkog biznisa (BDI).

Dok je 16 odsto kompanija srednje veličine koje su učestvovale u istraživanju već pokrenulo korake za premeštanje delova poslovanja, još 30 procenata razmišlja da uradi isto.

"Gotovo dve trećine kompanija koje smo intervjuisali smatraju da su cene energije i resursa među najvećim izazovima. Cene električne energije za kompanije moraju trajno pasti na konkurentan nivo, inače će zelena transformacija preduzeća propasti", rekao je predsednik BDI Zigfrid Rusvurm, prenosi "Euraktiv".

On naglašava da je odgovornost političara da poboljšaju uslove poslovanja.

Slične zabrinutosti su se pojavile nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile Zakon o smanjenju inflacije (IRA), vredan 500 milijardi dolara, koji nudi izdašne subvencije za zelenu industriju.

Kao odgovor na taj zakon i porast cena energije, kompanija za proizvodnju električnih automobila "Tesla" odustala je od ambicioznih planova za izgradnju svoje najveće fabrike baterija u blizini Berlina i zimus najavila da će se umesto toga fokusirati na američko tržište.

Zabrinutost za nemačku ekonomiju i njenu konkurentnost na globalnom nivou pojačala se nakon što je Evropska komisija prošlog meseca predvidela da će ta zemlja imati najsporiji rast u 2023. godini među ekonomijama evrozone. Visoki troškovi energije i cene ugljenika primorali su brojne kompanije da poslovanje nastave u drugim državama.

"Već primećujemo da su ulaganja u energetski intenzivne industrije značajno opala", kazao je u aprilu Klemens Fuest, predsednik Ifo instituta, vodeće nemačke ekonomske istraživačke institucije.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek u maju je predložio paket mera za smanjenje cena električne energije za preduzeća, koji uključuje i privremene subvencije, navodi "Euraktiv".

Habek je juče najavio da će nemačka preduzeća moći da se prijave na šemu koja će subvencionisati prelazak na proces proizvodnje bez ugljenika za odabrane kandidate.

BDI, međutim, kaže da su potrebne sveobuhvatnije reforme.

"Za dalja ulaganja, industrije u Nemačkoj zahtevaju manje birokratije i ciljano smanjenje poreza", napomenuo je Rusvurm.