Ekonomija

Otkupna cena pšenice u Srbiji 17, a u Parizu 28 dinara: Poljoprivrednici pitaju zašto?

"S obzirom na količinu padavina i zasejanih površina nas očekuje dobra godina, a skladišni kapaciteti su ograničeni, a imamo problem i sa zalihama", kaže Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig"
Otkupna cena pšenice u Srbiji 17, a u Parizu 28 dinara: Poljoprivrednici pitaju zašto?Getty © Sean Gallup

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika razgovaraće danas u Vladi Srbije o otkupnoj ceni pšenice, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić. On je rekao Tanjugu da je ta cena niža nego u Evropi, kao i da će jedna od tema razgovora na sastanku biti i problem neprodatih zaliha pšenice iz 2022. godine.

Kako je naveo Savić, otkupna cena pšenice u Srbiji je 17 dinara, a u Parizu 28 dinara i nije jasno zbog čega je razlika u ceni tolika.

"Takođe, s obzirom na količinu padavina i zasejanih površina nas očekuje dobra godina, a skladišni kapaciteti su ograničeni, a imamo problem i sa zalihama", rekao je Savić.

On je kazao da su sva pravila u trgovini žitaricama i u vezi sa izvoznim dozvolama urađena prošle godine kada je zabranjen izvoz i da oni nemaju mehanizme da to promene. On napominje da poljoprivrednici uopšte nemaju mehanizme da nešto promene, jer su "sva ta pravila u trgovini žitaricama, izvoznim dozvolama doneta prošle godine kada je država zabranila izvoz, a kada je pšenica plaćana 38 dinara".

"Pošto nije prodata u inostranstvu, ta pšenica je ostala kod velikih izvoznika, oni sada treba da izgube 10 dinara. Plan je da oni nama otkupe pšenicu po 17 dinara i da oni naprave neki prosek cena da bi mogli da izvezu tu pšenicu koja sada stoji kod njih. Ali, mi jednostavno ne možemo da pristanemo na to, i mi uopšte ne možemo da pregovaramo o ceni. Hajde da utvrdimo zašto je pšenica u Parizu 28, a zašto je kod nas 17 dinara", rekao je Savić.

Kako je rekao, današnjem razgovoru u vladi prisustvovaće predstavnici Udruženja poljoprivrednika "Stig", "Naše mleko", Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice kao i Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Pomoravlja, Udruženja za opstanak stočara i Saveza udruženja poljoprivrednika iz Banata.

image