Ekonomija

Navala evropskih rafinerija na rusku naftu: Narudžbine preko "Družbe" u junu veće za 16 odsto

Južni krak naftovoda "Družba" snabdeva Mađarsku, Slovačku i Češku. Očekuje se da će mađarski "Mol", glavni kupac nafte tipa ural u Mađarskoj i Slovačkoj, u junu preko Družbe kupiti oko 900.000 tona tog energenta, što je za oko 150.000 tona više nego prethodnog meseca
Navala evropskih rafinerija na rusku naftu: Narudžbine preko "Družbe" u junu veće za 16 odstoGetty © Janos Kummer

Isporuke ruske nafte tipa ural u Evropsku uniju preko južnog kraka naftovoda "Družba" u junu trebalo bi da poraste za 16 odsto u odnosu na prethodni mesec, jer rafinerije u EU nastoje da obezbede više nafte zbog straha od poremećaja u tranzitu preko Ukrajine, rekla su dva izvora za "Rojters". Agencija navodi sa su ruske isporuke nafte Evropi kopnenim putem isključene iz embarga EU, ali da ruta prolazi kroz Ukrajinu i da je pod stalnim rizikom od prekida otkako je Rusija započela Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Južni krak naftovoda "Družba" snabdeva Mađarsku, Slovačku i Češku. Očekuje se da će mađarski "Mol", glavni kupac nafte ural u Mađarskoj i Slovačkoj, u junu preko "Družbe" kupiti oko 900.000 tona tog energenta, što je za oko 150.000 tona više nego u maju.

"Nedavna eskalacija sukoba u Ukrajini i oštećenja na velikim infrastrukturnim objektima  zabrinjavaju. Dobra je ideja da naručite već sada", rekao je jedan od izvora, posebno misleći na ovonedeljno uništavanje brane hidroelektrane Kahovka.

Srbija se povezuje na "Družbu"

Beograd i Budimpešta postigli su dogovor o izgradnji naftovoda, kojim bi se obezbedilo povezivanje Srbije s naftovodom "Družba". Najavljeno je da će finalizacija dogovora o njegovoj izgradnji kompanija "Mol" i "Transnafta" biti završena 20. juna, kada će na srpsko-mađarskom samitu dve strane potpisati odgovarajuća dokumenta.

Srbija trenutno svu naftu koju kupuje na globalnom tržištu dobija tankerima koji stižu do terminala u Omišlju, a dalje se doprema preko Jadranskog naftovoda (JANAF) i prerađuje u Rafineriji u Pančevu. Ali, ovim putem, preko Hrvatske, zbog evropskih sankcija od decembra Srbija ne može da uvozi naftu ruskog porekla, jer se embargo odnosi na naftu koja stiže morskim putem.

Nadležni sada predlažu novi pravac snabdevanja, tako što bi se Srbija izgradnjom novog naftovoda povezala na "Družbu", kojom ovaj energent iz Rusije stiže u Mađarsku i još nekoliko zemalja Evropske unije i koji je izuzet iz svih dosadašnjih paketa sankcija. Energetski stručnjaci smatraju da bi Srbija imala višestruku korist od alternativnog pravca snabdevanja, a kao najznačajniju navode uštedu zbog mogućnosti kupovine povoljnije uralske nafte i nižih transportnih troškova.

image