Ekonomija

Više cene gasa u Evropi za sledeću godinu zbog "rizične i neizvesne" naredne zime

Kako upozorava "Blumberg", problem predstavlja i to što sporazum o tranzitu gasa između Moskve i Kijeva ističe u decembru 2024. godine
Više cene gasa u Evropi za sledeću godinu zbog "rizične i neizvesne" naredne zimeGetty © Photo by Sean Gallup

Naredna grejna sezona u Evropi biće rizična, navodi "Blumberg" objašnjavajući da se povećava razlika u evropskim cenama tečnog prirodnog gasa (LNG) za ovu i narednu zimu.

Fjučersima za decembar 2023. se trguje uz popust od oko osam odsto u odnosu na decembar 2024. godine, što ukazuje da se kratkoročni rizici ublažavaju, ali da Evropi i dalje preti velika neizvesnost.

"Čini se da će zima sledeće godine biti rizičnija. I dalje će biti prerano da osetimo koristi od dodatnih tokova LNG-a iz SAD, koji bi trebalo da budu dostupni od 2026. godine, a vreme ne može zauvek da ostane blago", rekao je Nik Kembel, direktor u konsultantskoj kompaniji "Inspajerd enerdži". 

Kako podseća "Blumberg", problem je i to što sporazum o tranzitu gasa između Moskve i Kijeva ističe u decembru 2024. godine.

"Zbog toga je neizvesna budućnost preostalih ruskih tokova LNG u Evropu koji dolaze preko Ukrajine", kaže Džejms Vadel, šef globalne konsultantske kompanije koja se bavi tečnim prirodnim gasom "Enerdži aspekts". 

Više cene gasa bi takođe ometale evropsku borbu protiv inflacije. Rastuće cene energenata prošle godine su umanjile evropsku industrijsku aktivnost i smanjile potražnju za gorivom, koja se možda nikada neće oporaviti, navodi "Blumberg".

image