Ekonomija

Uskoro novi vaučeri za odmor u Srbiji; Mali: Novca ima za sve vrste pomoći i subvencija

Subvencionisani vaučeri mogu da se koriste isključivo u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta i studiranja, i to u trajanju od najmanje pet noćenja
Uskoro novi vaučeri za odmor u Srbiji; Mali: Novca ima za sve vrste pomoći i subvencija© Танјуг/Владимир Шпорчић

Prijava za novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji počeće tokom juna, a vrednost je kao i prethodnog puta 5.000 dinara. Isti broj vaučera podeljen je 30. maja za samo nekoliko sati, pa je Vlada Srbije odlučila da još jednom podrži građane da letuju u svojoj zemlji. Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da je set ekonomskih mera pomoći građanima, među kojima je i šansa za jeftiniji odmor u Srbiji, usmeren ka podizanju životnog standarda građana. On je naveo da je do sada već podeljeno oko 200.000 vaučera i dodao da će za tu meru biti izdvojeno još 500 miliona dinara.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, zatim osobe starije od 65 godina, računajući od dana u kome se podnosi prijava za dodelu vaučera, a ne primaju penziju, nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i korisnici posebne i privremene novčane naknade, takođe i korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima takođe do 70.000.

Na subvencionisani odmor mogu da računaju i korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom i upisani su u registar gazdinstava.

Vaučer se može koristiti isključivo u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta i izvan mesta studiranja, i to u trajanju od najmanje pet noćenja.

Cilj podizanje životnog standarda

"Povećanja plata i penzija su viša od nivoa inflacije, u realnom iznosu čuvamo dohodak. Za dve godine u zbiru povećanje penzija iznosi 55,8 odsto, istakao je Mali.

Ministar je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da ima novca u državnoj kasi za sve povišice i jednokratne pomoći građanima Srbije.

"To je kontinuitet naše podrške privredi i građanima i pokazuje snagu naših javnih finansija i odgovornost koju pokazujemo prema građanima. Set ekonomskih mera je usmeren ka podizanju životnog standarda građana Srbije. Od prvog septembra idemo sa povećanjem plata u javnom sektoru, za prosvetare, predškolstvo, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, učenički i studentski domovi - za 5,5 odsto, takođe u tom povećanju biće i medicinske sestre i tehničari i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite", rekao je Mali.

On je naveo da oni povišicu od 5,5 odsto mogu da očekuju već 1. septembra, na početku nove školske godine, a da za njih i za sve ostale u javnom sektoru sledi još jedno povećanje od 1. januara naredne godine od najmanje 10 odsto.

"Kada pogledate da smo ove godine povećali već plate u javnom sektoru 12,5 odsto, ovo dodatno povećanje 5,5 od 1. septembra, plus ovih 10 odsto - to je ukupno za medicinske radnike, za medicinske sestre, za tehničare, za prosvetu povećanje veće od 30 odsto, a za ostale 24 odsto", objasnio je Mali.

On je istakao da je cilj da se "na neki način podigne životni standard, zbog rastuće inflacije i troškova života".

"Inflacija će u proseku ove godine biti oko 10 ili 11 odsto, a povećanje je 24, odnosno 30 odsto, više od nivoa inflacije, u realnom iznosu čuvamo dohodak. Idemo sa povećanjem pomoći građanima da utičemo da se ekonomska aktivnost održi", rekao je Mali i naveo primer Nemačke koja je u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležila pad, kao i u prvom kvartalu ove godine, a u evrozoni dva kvartala su negativna, zbog čega su već u recesiji.

"Mi smo imali pozitivan rast od 0,7 odsto i razmišljamo o tome da potrošnja ne padne", ističe ministar.

Ministar Mali je rekao da je NBS povećala referentu kamatnu stopu da baklansira povećan iznos davanja za naše građane.

Isplata uvećanih penzija od 1. oktobra

"Mi ćemo ići sa vanrednom indeksacijom penzija od 1. oktobra, 5,5 odsto, a onda za najmanje 14,5 odsto povećati penzije od 1. januara. Prošle godine povećanje penzija je bilo 5,5 odsto na početku godine. Vanredna indeksacija bila je 9 odsto u novembru, pa 12,1 odsto 1. januara. Sada ponovo vanredna indeksacija 5,5 odsto plus 14, 5 odsto, to je u zbiru za dve godine 55,8 odsto", ukazao je Mali.

To je, kako kaže, potvrda naše borbe za stabilnost i mir i borbe protiv kovida i za privlačenje stranih direktnih investicija.

Ponovio je da je za 55 odsto ostvareno povećanje penzija za dve godine, uz napomenu i pitanje ima li neka zemlja u svetu koja je to uradila.

"Za šest meseci prosečna penzija biće 390 evra. U uslovima najveće ekonomske krize ikada, uradili smo nešto što je neverovatno", naveo je Mali.

Jedna od mera pomoći i podrške države građanima usmerena je i na roditelje dece mlađe od 16 godina. Iznos od 10.000 dinara biće im uplaćen između 20. septembra i 1. oktobra, kaže Mali i dodaje da će zakon o jednokratnoj pomoći biti završen u narednih desetak dana.

"Ovakav set mera nije slučajan, dugo se planira i ima za cilj da podigne životni standard građana u teškim vremenima. Tri godina se borimo protiv korone i svega. Kad imate rezultate u smislu rasta, desetina kilometra auto-puteva, kada neko oseća ekonomiju i vodi svoju zemlju i zna to da radi, onda i kada se nešto uštedi red je da se to podeli sa građanima. Evo sada stojimo bolje nego drugi, to nije lako, to je i uspeh svih građana", izjavio je ministar finansija Siniša Mali za RTS. On je rekao da će se 2027. godine za kada se Beograd kandiduje za svetsku izložbu "Ekspo" videti da je Srbija od 2012. godine, kao zemlja koja je bila na ivici bankrota došla do lidera. 

image