Ekonomija

UBS i švajcarska vlada dogovorili garancije u slučaju gubitaka "Kredi Svisa"

Garancije će biti aktivirane ako UBS pretrpi gubitke od prodaje imovine "Kredi Svisa" veće od pet milijardi franaka
UBS i švajcarska vlada dogovorili garancije u slučaju gubitaka "Kredi Svisa"© Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP, File

UBS i švajcarska vlada potpisali su sporazum kojim je dogovoreno da pokriju do devet milijardi švajcarskih franaka gubitaka od hitnog preuzimanja najveće banke u zemlji "Kredi Svis", saopštila je švajcarska vlada.

Sporazum ima različite uslove, između ostalog i zahtev da UBS zadrži sedište u Švajcarskoj, navodi se u izjavi vlade koju je preneo Rojters.

Sporazum o zaštiti od gubitaka stupiće na snagu sa završetkom preuzimanja "Kredi Svisa", koje se očekuje najranije 12. juna, naveo je UBS u odvojenom saopštenju.

Garancije će biti aktivirane ako UBS pretrpi gubitke od prodaje imovine "Kredi Svisa" veće od pet milijardi franaka. Međutim, državni novac neće doći besplatno, pa će UBS morati da plati razne naknade za održavanje, kao i premije na novac izvučen iz zemlje.

Švajcarska vlada stavila je novac na raspolaganje kako bi olakšala hitno preuzimanje "Kredi Svisa", čiji bi krah mogao da bude okidač za globalnu finansijsku krizu.

"Kako bi preuzimanje bilo moguće, vlada je pružila UBS-u garancije za gubitke koji se mogu pojaviti tokom likvidacije imovine 'Kredi Svisa'. Garancije će se aktivirati samo ako gubici premaše pet milijardi franaka i ograničene su na do devet milijardi franaka", navodi se u saopštenju vlade.

Sporazum će obuhvatiti imovinu "Kredi Svisa" koju je bilo teško proceniti za nekoliko dana kada su banke morale da sklope posao, a koja nije nužna za buduće poslovanje UBS-a. Vlada je navela da se radi o imovini ukupne vrednosti od oko 44 milijarde franaka, što je oko tri odsto ukupne vrednosti imovine nastale spajanjem dve banke.

Procene gubitaka trebalo bi da budu dostupne u trećem kvartalu ove godine, zbog čega u ovom trenutku nije moguće proceniti da li će vladine garancije biti aktivirane i koliko bi one iznosile.

Vlada je dodala da je i njihov i cilj UBS-a da se rizik od mogućih gubitaka svede na minimum.

I švajcarske vlasti i UBS nastoje da uvere švajcarsku javnost da preuzimanje, obavljeno uz oslanjanje na vanredne zakone i podržano javnim fondovima, neće postati teret za poreske obveznike.

Zabrinutost da će nova banka, sa bilansom duplo većim od celokupne švajcarske privrede, biti prevelika za Švajcarsku naterala je socijal-demokrate u zemlji da predlože smanjivanje UBS-ove imovine. Bilo je predloga da se švajcarski poslovi "Kredi Svisa" odvoje u poseban entitet kako bi se očuvala tradicija banke stara 167 godina.

Sporazum o zaštiti od gubitka jedna je od poslednjih prepreka na putu da UBS i zvanično privede kraju najveći bankarski ugovor od globalne finansijske krize, što će se verovatno dogoditi sledeće nedelje.

I dok je hitno preuzimanje dogovoreno tokom jednog vikenda, pregovori o obimu i detaljima sporazuma koji se tiču mogućih gubitaka trajali su nekoliko nedelja.

image