Ekonomija

Bumerang efekat: Kako su sankcije protiv Rusije izazvale globalni revolt protiv američkog dolara?

Slabljenju američke valute doprineli su, između ostalog, agresivna spoljna politika Vašingtona i jednostrane sankcije koje Amerika uvodi drugim državama
Bumerang efekat: Kako su sankcije protiv Rusije izazvale globalni revolt protiv američkog dolara?www.globallookpress.com © Lev Radin/ZUMAPRESS.com

Da se polako, ali sigurno, bliži kraj dominacije dolara pokazuje i činjenica da je broj međunarodnih sporazuma čiji je cilj napuštanje američke valute sve veći.

Slabljenju američke valute doprineli su, između ostalog, agresivna spoljna politika Vašingtona i jednostrane sankcije koje Amerika uvodi drugim državama.

Zašto SAD dolar pretvaraju u oružje?

Amerika koristi dominaciju dolara kao oruđe za očuvanje globalne ekonomske i geopolitičke superiornosti, dok nameće brojna finansijska ograničenja zemljama za koje smatra da su u suprotnosti sa njenim interesima.

Na SAD otpada oko 20 odsto globalne ekonomske proizvodnje, ali više od polovine rezervi svetskih valuta je u dolarima. Najveći deo prekograničnih transakcija se obavlja uz korišćenje američke nacionalne valute, što dolaru pomaže da održi vodeću poziciju među rezervnim svetskim valutama.

Da li je dominacija dolara ugrožena?

Ekonomisti, među kojima je i američka ministarka finansija Dženet Jelen, upozoravaju da će jednostrane sankcije koje je Vašington uveo zemljama širom sveta pre ili kasnije potkopati hegemoniju dolara.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva je početkom maja izjavila da dolar postepeno gubi status glavne svetske rezervne valute, ali i da ne vidi alternativu američkoj valuti u skorije vreme.

Međunarodna rejting agencija "Mudis" nedavno je saopštila da je produbljivanje geopolitičkih tenzija među pitanjima koja bi mogla da ugroze dominaciju dolara, ali i da će on ostati dominantan decenijama uprkos brojnim izazovima.

Postoje li održive alternative dolaru?

Većina ekonomista smatra trenutno nije moguće naći zamenu američkoj valuti, ali se kineski juan često pominje kao glavni rival dolara, zbog sve većeg udela u međunarodnim trgovinskim nagodbama, ali i širenja kineske ekonomije.

Ekonomisti, međutim, ukazuju na nedostatak transparentnosti u kineskom finansijskom sistemu i činjenicu da juan nije u potpunosti konvertibilan.

Indijski rupi, takođe se pominje kao kandidat za alternativu dolaru. Kada su u pitanju evro i japanski jen, stručnjaci sumnjaju u dugoročnu budućnost i stabilnost ovih valuta, s obzirom na ekonomske probleme u Evropskoj uniji i Japanu.

Da li bi sankcije Rusiji mogle da utiču na dolar?

Sankcije protiv Rusije, koje prevode Sjedinjene Američke Države, mogle bi da prouzrokuju efekat bumeranga, kažu neki analitičari.

Prema njihovim rečima, mnoge zemlje, posebno one koje su na udaru restriktivnih američkih mera, zabrinute su da bi ograničenja mogla da budu upotrebljena protiv njih u budućnosti i da bi mogle da utiču na funkcionisanje njihovih ekonomija.

Da li je BRIKS izazov dolaru?

Neki stručnjaci, među kojima je i bivši predsednik "Goldman Saksa" Džim O’Nil, kažu da bi na status američkog dolara, pod određenim uslovima, mogao da utiče i BRIKS - grupa koju čine Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika, a koja je već prestigla Grupu sedam (G7) najrazvijenijih zemalja u ekonomskom rastu.

Jača i nastojanje grupe BRIKS ka trgovini nacionalnim valutama, ali i napori da se uspostavi zajednička platna mreža kako bi se smanjilo oslanjanje na zapadni finansijski sistem, a posebno na dolar.

Šta će se desiti ako dolar izgubi status rezervne valute?

Zbog jedinstvenog statusa koji američki dolar i dalje uživa, Vašington sebi može da priušti velike deficite u međunarodnoj trgovini i državnoj potrošnji.

Međutim, gubitak tog statusa mogao bi da učini američku valutu manje poželjnom, a slabljenje dolara bi nateralo Vašington da promeni svoje potrošačke navike.

Ograničeni pristup kapitalu, veći troškovi zaduživanja i niža vrednost na berzi mogli bi da budu među najvećim pretnjama po američku ekonomiju u tom scenariju.

image