Rizičan plan Evrope za izbegavanje energetske krize: Čuvaće gas u Ukrajini?

Nakon prošlogodišnje energetske krize Evropljani užurbano prave planove za izbegavanje nove

U blizini granice Ukrajine sa Evropskom unijom nalazi se skladište Bilče-Voličko-Uherske koje može da primi četiri puta više prirodnog gasa od slične lokacije u Nemačkoj, dobro je povezano sa mrežama bloka zahvaljujući višedecenijskoj ulozi Ukrajine kao tranzitne rute za ruske energente i moglo bi da bude ključno u naporima Unije da obezbedi energente naredne zime, piše "Blumberg".

Skladištenje vitalnog goriva u zemlji koja je u sukobu deluje kao sumanuta ideja, ali su objekti, navodno, dovoljno udaljeni od linije fronta da bi se smatrali sigurnim, pa neki trgovci smatraju da je sve vredno rizika.

Evropski zvaničnici sada razmišljaju da li i kako da podrže Bilče-Voličko-Uherske i druge objekte raštrkane širom Ukrajine koja je, piše "Blumberg", dom najveće mreže podzemnih pećina na kontinentu koje mogu da skladište gas kada potražnja i cene porastu tokom zime.

S obzirom da su lokacije u EU već blizu svojih kapaciteta - trenutno su popunjene više od 70 odsto - skladištenje goriva u Ukrajini moglo bi da spreči prepunjenost u narednim mesecima.

"Skladištenje u Ukrajini može pomoći da se izbalansira ponuda i potražnja tokom druge polovine leta 2023, s obzirom na njihovu odličnu povezanost sa tržištima gasa EU", navela je za "Blumberg" nemačka kompanija RBE AG koja je ranije koristila skladište u Ukrajini.

Da bi skladištenje gasa u Ukrajini bilo održivo, cene će morati da padnu dovoljno nisko da opravdaju troškove. EU će takođe verovatno morati da dodatno da se uključi u sukob kako bi obezbedila zaštitu tih skladišta.

Inicijativa koja se planira deo je pokušaja da se izbegne panika koja je dovela do rekordnih cena i državne intervencije prošle godine. Kako bi zaštitile kompanije i potrošače, vlade EU su izdvojile 646 milijardi evra pomoći, prema istraživačkom centru "Brojgel" i ne mogu sebi da priušte novo izdvajanje.

Dok su evropske energetske kompanije skladištile gas u Ukrajini pre sukoba, ideja da se zalihe ostave u zemlji koja je u sukobu je nezapamćena, a samo razmatranje iste pokazuje koliko su smanjene evropske opcije, piše "Blumberg".

Dok Rusija smanjuje isporuke gasa Evropi kao odgovor na njihove sankcije, Ukrajina nudi pomoć bloku. Skladištenje gasa za Evropu ne samo da bi generisalo preko potreban prihod za zemlju, već bi ojačalo veze sa blokom.

Kapacitet skladišta gasa u zemlji iznosi više od 30 milijardi kubnih metara. Operater "Ukrtransgas" stavlja na raspolaganje trećinu tog prostora - što je ekvivalentno oko 10 odsto potražnje EU u četvrtom kvartalu prošle godine.

"Ukrajinsko tržište nudi skladištenje po fiksnoj ceni, što čini skladištenje gasa u Ukrajini veoma atraktivnom i konkurentnom opcijom", rekao je Marko Salfrank, šef trgovačke trgovine u kontinentalnoj Evropi u švajcarskom "Akspo", ali ističe da rizik treba da se smanji.

Pošto se industrija osiguranja kloni Ukrajine, stepen do kojeg su trgovci spremni da gomilaju gas u Ukrajini zavisi od cena i od toga da li je EU spremna da pruži pomoć. Razgovori su u toku.

Evropska komisija – izvršna ruka bloka – "istražuje da li i kako bi garancije koje izdaju javne institucije mogle da podrže otključavanje pristupa skladištima prirodnog gasa u Ukrajini", rekao je portparol Komisije Tim Mekfi.

Sa druge strane, "Ukrtransgas" radi na implementaciji garancija za usluge kako bi se smanjili rizici i istovremeno nastoji da postane "banka moći za Evropu", naveli su iz kompanije za "Blumberg".

Vremena za uspostavljanje sistema ponestaje. Očekuje se da će evropska skladišta dostići limite kapaciteta već početkom septembra. Potražnja za energentima kreće tek krajem jeseni a kako su evropska tržišta gasa bez ruskih isporuka "finije izbalansirana", svaki porast potražnje ili poremećaji u snabdevanju mogu imati ogromne posledice.