Ekonomija

Upozorenje ministra ekonomije Nemačke: Industrija se gasi bez ruskog gasa

U slučaju nestašice gasa, Nemačka bi bila u obavezi da izvozi gas u države Istočne Evrope
Upozorenje ministra ekonomije Nemačke: Industrija se gasi bez ruskog gasaGetty © Photo by Sean Gallup

Ukoliko Ukrajina i Rusija ne produže sporazum o tranzitu gasa koji ističe krajem sledeće godine, Nemačka bi mogla da bude primorana da smanji ili čak potpuno ugasi svoje industrijske kapacitete, rekao je vicekancelar i ministar ekonomije te države Robert Habek.

Habek je na ekonomskoj konferenciji u istočnoj Nemačkoj uputio oštro upozorenje, rekavši da kreatori nemačke politike ne treba "ponovno da naprave istu grešku" pretpostavkom da će ekonomija ostati nepromenjena ukoliko se ne preduzmu preventivne mere za obezbeđivanje snabdevanja energijom, prenosi "Blumberg".

"U slučaju nestašice gasa, moralo bi da se ispoštuje pravilo o podeli tereta nestašice u Istočnoj Evropi, što znači da bi Nemačka tamo morala da izvozi gas kako bi nadoknadila njihov deficit, a proizvođačima u najvećoj evropskoj ekonomiji bi moglo da se ograniči i smanji snabdevanje", dodao je on.

Dodatni kapaciteti, uključujući LNG terminal na severnoj nemačkoj obali (kome se oštro protivi lokalno stanovništvo i aktivisti za zaštitu životne), biće od suštinskog značaja za održavanje snabdevanja i istočne Nemačke i istočne Evrope, istakao je Habek.

Kako navodi "Blumberg" pozivajući se na prošlonedeljni izveštaj Centra za globalnu energetsku politiku, čak i ako se neke isporuke ruskog gasa preko Ukrajine nastave nakon 2024. godine, malo je verovatno da će trenutni ugovor o tranzitu biti produžen pod sličnim uslovima, s obzirom na "nedostatak političke podrške".

image