Investitori i stanodavci "povukli ručnu": Cene kvadrata i kirija konačno u padu

Najveća razlika, kada su u pitanju trenutno oglašeni stanovi u odnosu na prva tri meseca ove godine je na Vračaru i Savskom vencu, gde su cene u proseku pale za oko 200 evra

Investitori, ali i stanodavci su konačno "povukli ručnu". Prema podacima sa tržišta nekretnina u najvećim gradovima zabeležen je blagi pad cena kvadrata u maju i na početku juna, a i cene kirija su na silaznoj putanji.

Agenti za nekretnine kažu da se tržište polako stabilizuje, posle snažnih skokova cena prošle godine. I kada je u pitanju kupovina i najam, najteže je skućiti se u Beogradu, gde su prosečne cene kvadrata od oko 2.500 evra od početka godine blago pale na 2.470 evra. Po opštinama u prestonici cene se drastično razlikuju, a u agencijama kažu da, uprkos padu tražnje, cene nisu krenule u rikverc u svim opštinama - u nekima, poput Novog Beograda i Zvezdare cena kvadrata stagnira ili čak blago raste.

Najveća razlika, kada su u pitanju trenutno oglašeni stanovi u odnosu na prva tri meseca ove godine je u centralnim gradskim opštinama, gde su cene u proseku pale za oko 200 evra. Kvadrat je na Savskom vencu u prvom kvartalu koštao oko 3.812, a sada se prodaje po 3.612 evra, dok je na Vračaru za kvadrat bilo potrebno izdvojiti 3.361, a sada prodavci traže 3.178 evra po kvadratu. Ova razlika zapravo predstavlja pojeftinjenje od oko pet odsto.

Prema podacima specijalizovanog portala za nekretnine 4zida, u Novom Sadu je trenutna cena kvadrata oko 2.250 evra, a na početku godine je bila oko 2.340 evra. U Nišu vlasnici stanova i investitori u proseku traže oko 1.505 evra, a oglašena cena u prvom kvartalu je bila 30 evra veća. U Kragujevcu je, takođe, zabeležen blagi pad prosečne cene sa 1.286 na 1.220 evra.

"Ono što je izvesno je da se tržište nekretnina u Srbiji polako stabilizuje i da se u narednom periodu ne očekuju veće oscilacije. Na osnovu podataka sa našeg sajta vidimo da je došlo do pada cena kvadrata u Beogradu, ali i ostalim gradovima u Srbiji. Međutim, postoje i izuzeci, jer situacija nije ista u svim opštinama u Beogradu. Osim potražnje, na cene utiče i lokacija, ali i tip nekretnine. Tako je na primer, na Novom Beogradu došlo do blagog rasta prosečne cene kvadrata u odnosu na prvi kvartal 2023. godine kada je cena iznosila 2.586 evra, dok trenutno oglašena prosečna cena iznosi 2.602 evra", kaže za RT Balkan Aleksandra Mihajlović, sa portala 4zida.

Izvršni direktor novosadske agencije "Solis nekretnine" Dragan Rabatić kaže za RT Balkan da je primetan blagi zastoj u realizaciji kupoprodaja i da su cene u odnosu na prošlu godinu u određenom procentu niže, s tim što je to negde 2 do 3 odsto, a negde i do 15 odsto.

"Ne možemo da zauzmemo stav da je došlo do drastičnog pada cena, nego je na snazi situacija da tržište koje je do sada bilo na strani prodavaca, sada polako prelazi na stranu kupaca, što znači da u narednom periodu, kupci očekuju da za količinu novca koju imaju mogu da kupe više nego što su to mogli u proteklom periodu. To se pre svega odnosi na tržište stanova, odnosno novogradnje. U kom pravcu će se dalje razvijati situacija i da li će dolaziti do pada cena, teško je predvideti, ali stoji kao osnovni pokazatelj da kupci više razmišljaju prilikom kupovine i ne odlučuju se baš tako lako da plate cenu koju prodavci traže", objašnjava Rabatić.

Naš sagovornik napominje da ekonomski ni prošle godine niko nije mogao da objasni zašto je došlo do tolikog rasta cena, kao ni fenomen da čak i na tom visokom cenovnom nivou ima prometa i realizacije. Dodaje da je tako i sada teško tražiti neko logično objašnjenje sa usporavanje tržišta.

"Ako se bavimo samo činjenicama - krediti su poskupeli, a bez obzira što je procenat kupoprodaja iz kredita mali, jer su od deset transakcija, svega dve iz kredita, oni su ipak pokretačka snaga tržišta. Jer, te dve kupovine iz kredita su možda pokrenule preostalih osam transakcija, tako da pokretačka snaga jeste u nekim kreditima koji više nisu jeftini", navodi sagovornik RT Balkan.

On kaže da domaće tržište iz investicionog prelazi u tržište potreba i krajnjih korisnika, pa sada oni koji imaju potrebu da kupe nekretninu razmišljaju kako će to da urade.

"Oni koji su do sada investirali novac, pa im je kupovina nekretnine bila najbolja investicija, nisu se bavili mnogo cenom. Nije im bilo bitno da li će stan platiti 5.000 ili 10.000 evra više, već im je bilo važno da su investirali novac. Taj procenat kupaca više nije dominantan, već ljudi koji kalkulišu i hoće ekonomski da imaju opravdano ulaganje", smatra Rabatić. 

Letnji predah za podstanare

I cene zakupa stanova u Beogradu konačno su počele da padaju. Danas je mnogo lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego pre godinu dana. Agenti za nekretnine kažu da su cene rentiranja od početka godine u proseku niže i do 30 odsto. Istovremeno se potražnja prepolovila. To, ipak, ne važi za sve, jer osim potražnje, na cene utiče i lokacija, ali i tip nekretnine. Manji stanovi se brže izdaju i po višim cenama, dok su veći stanovi manje traženi. Samim tim se stanodavci odlučuju i da spuste kiriju da bi brže pronašli podstanare.

Od početka godine primetan je pad tražnje za stanovima. To je očigledno umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine. Čini se da se sada situacija menja u korist podstanara i da su cene rentiranja u padu. Ipak, one su i dalje daleko iznad onog nivoa na kojem su bile početkom prošle godine.

"Tokom juna se ne očekuju veće oscilacije cena, osim eventualno blagog pada. Na to može uticati to što već posle junskog roka mnogi studenti otkazuju smeštaj u Beogradu. S druge strane, neki akademci će možda baš letnji period iskoristiti da bi ranije iznajmili povoljniji smeštaj", kaže Aleksandra Mihajlović.

Mali stanovi su tradicionalno najtraženiji i najlakše se izdaju, a cene zakupa ovog tipa nekretnina zabeležile najveći rast u toku prošle godine. U prvom tromesečju prosečna cena iznajmljivanja garsonjere na Vračaru bila je oko 490 evra. Međutim, prema podacima sa portala 4zida, prosek trenutno oglašenih garsonjera na Vračaru je oko 400 evra. To je oko 90 evra manje u odnosu na prvi kvartal. Početkom godine na Novom Beogradu je zakup koštao oko 475 evra.

Sada se garsonjera na teritoriji ove opštine može iznajmiti za oko 360 evra. Prosečna cena na Zvezdari je sa 330 evra, pala na 292 evra. Na Paliluli je zakup za oko 20 evra jeftiniji u odnosu na prvi kvartal – prosečna cena oglašenih garsonjera je sada oko 230 evra. Na Voždovcu je prosečna kirija pala za oko 50 evra – sa 325 na 273 evra.

Najveći pad kod jednosobnih stanova zabeležen je na Paliluli. Stanodavci su ih u prva tri meseca ove godine u proseku oglašavali za 350 evra. Sada traže oko 300 evra za mesečno rentiranje ovog tipa nekretnine. Jednosoban stan na Vračaru je u proseku koštao 500 evra, a sada je moguće pronaći jeftiniji smeštaj. Prosečna cena oglašenih stanova ove strukture u ovoj centralnoj gradskoj opštini je oko 460 evra. Na Zvezdari jednosoban stan košta u proseku oko 325 evra. To je oko 25 evra manje u odnosu na prvi kvartal.