ECB: Banke evrozone moraju da napuste Rusiju

Enrija je potvrdio da su ruske filijale banaka evrozone ograničile svoje poslovanje i da npr. više ne daju nove kredite, ali i priznao da je proces "oslobađanja" od Rusije sve teži

Banke evrozone trebalo bi da smanje svoje prisustvo u Rusiji ili da se u potpunosti povuku iz te zemlje, rekao je glavni supervizor Evropske centralne banke (ECB) Andrea Enrija, a preneo Rojters.

Prema njegovim rečima, zajmodavci će trajno ugroziti svoju reputaciju ukoliko nastave da posluju u državi pod zapadnim sankcijama.

"Važno je da banke ostanu fokusirane na to da smanje svoje prisustvo i, u idealnom slučaju, da napuste tamošnje tržište što je pre moguće", istakao je Enrija, te dodao da ne samo da predlažu ove mere već vrše pritisak na banke da reaguju u najkraćem roku zbog velikog rizika po njihovu reputaciju zbog poslovanja u Rusiji.

Enrija je potvrdio da su ruske filijale banaka evrozone ograničile svoje poslovanje i da npr. više ne daju nove kredite, ali i priznao da je proces oslobađanja od Rusije sve teži zbog novog zakona koji propisuje da predsednik RF Vladimir Putin mora da odobri prodaju imovine stranih filijala u Rusiji.

Nekoliko inostranih banaka napustilo je Rusiju tokom prošle godine zbog zapadnih sankcija koje su usledile nakon početka Specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini, dok su brojne druge nastavile poslovanje – iz evrozone recimo austrijska "Rajfajzen bank internešenel" i italijanska "Unikredit banka". Obe igraju veliku ulogu u ruskoj ekonomiji budući da omogućavaju plaćanje u evrima iz zemlje ili u nju.

"Rajfajzen" je u aprilu saopštio da razmatra prodaju svoje imovine u Rusiji, ali je upozorio da će pretrpeti značajne gubitke ukoliko se povuče iz Ruske Federacije.

Uz to kijevski režim je pomenutu banku optužio za sponzorisanje rata jer daje povoljne kredite ruskoj vojsci.