Ekonomija

Federalne rezerve pauzirale sa podizanjem kamatnih stopa: Čeka se odluka ECB

Amerikanci pauzirali sa strogim merama štednje, evropska ekonomija i dalje posrće
Federalne rezerve pauzirale sa podizanjem kamatnih stopa: Čeka se odluka ECBGetty © Win McNamee / Staff

Američke Federalne rezerve pauzirale su seriju povećanja kamatnih stopa, ali će  predviđeni troškovi zaduživanja biti veći nego što se ranije očekivalo, "zahvaljujući" onome što je predsedavajući Džerom Pauel nazvao "iznenađujuće upornom inflacijom".

Fed je signalizirao da će još dva puta podići kamatne stope ove godine, i da bi prvo povećanje moglo da usledi već u julu.

Komitet Feda jednoglasno je odlučio da ne podigne kamatne stope za četvrt poena.

"Komitet je generalno smatrao da je prikladno da se tempo, makar i malo, ublaži. To omogućava ekonomiji malo više vremena da se prilagodi dok donosimo naše odluke", rekao je Pauel novinarima.

Uprkos prvom popuštanju agresivne kampanje monetarnog pooštravanja koja je počela u martu 2022, predsednik Feda je jasno stavio do znanja da američka centralna banka namerava da dodatno pritisne najveću svetsku ekonomiju kako bi konstantno visoku inflaciju stavila pod kontrolu.

"Skoro svi učesnici odbora smatraju da je verovatno da će neka dalja povećanja stope uslediti ove godine", rekao je Pauel.

"Fajnenšel tajms" navodi da je najava sastanka "uživo" sledećeg meseca snažan pokazatelj da će kamatna stopa biti podignuta u julu.

Većina kreatora politike predviđa dva dodatna povećanja za četvrtinu poena ove godine što bi podiglo referentnu kamatnu stopu na između 5,5 odsto i 5,75 odsto.

Na drugoj strani Atlantika, Evropska centralna banka će gotovo sigurno podići kamatne stope na najviši nivo u protekle 22 godine i, kako navodi Rojters, ostaviti sebi prostora za dodatno podizanje troškova zaduživanja.

Inflacija u evrozoni od 6,1 odsto je i dalje neprihvatljivo visoka za ECB čiji je cilj bio dva odsto, zbog čega će centralna banka EU najverovatnije nastaviti sa oštrim merama. Očekuje se da će kamatna stopa biti podignuta za 25 baznih poena na 3,5 odsto, što je najviši nivo od 2001.

image