Ekonomija

Britanija u krizi: Cene hrane skočile a inflacija obara rekorde

Britanci već mesecima plaćaju skuplje osnovne životne namirnice, a posle izlaska Rusije iz sporazuma o izvozu žita, očekuje se da će troškovi života još više porasti
Britanija u krizi: Cene hrane skočile a inflacija obara rekordewww.globallookpress.com © Jon Super/XinHua

Britanci bi, posle odluke Moskve da obustavi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, mogli još skuplje da plaćaju hranu, naročito hleb, testeninu i žitarice.

Rusija je obustavila učešće u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora nakon terorističkog napada u Sevastopolju na brodove Crnomorske flote i plovila koja su učestvovala u obezbeđenje žitnog koridora.

Ukrajina – jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica – nazvala je ruske tvrdnje "lažnim izgovorom", dok je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden osudio taj "nečuven" potez.

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, u julu dogovorile izvoz žitarica i taj sporazum je od ključnog značaja za ublažavanje globalne krize hrane izazvane sukobom. Sporazum je omogućavao izvoz više od devet miliona tona ukrajinskog žita i trebalo je da bude obnovljen 19. novembra.

Blokada dogovora, ocenjuje tabloid "Dejli mejl", dodatno će otežati već tešku situaciju sa cenom hrane u Evropi. U Velikoj Britaniji, hleb i testenina su drastično poskupeli, neki za čak 63,6 odsto.

Najnoviji podaci iz Indeksa cena prehrambenih proizvoda pokazuju da je hleb od integralnog brašna poskupeo sa 1,05 funti po vekni u oktobru prošle godine na 1,41 funtu) ovog meseca, dok je beli hleb lanca supermarketa "Sensberi" porastao sa 55 na 80 penija (45,5 odsto), dok je hlev proizvođača "Seoska pekara" otišao sa 49 na 69 penija (40,8 odsto).

Prošlog meseca se pokazalo da su cene osnovnih namirnica poput mleka, putera, sira, mesa i hleba porasle do 42 odsto u septembru - što je najviše od 1980. godine.

Milioni sada rutinski plaćaju 20 penija više za dve flaše mleka, 30 penija više za paket testenina, 30 penija više za šest jaja iz slobodnog uzgoja i 40 penija više za blok zrelog čedara nego pre 12 meseci.

Podaci o inflaciji iz Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) pokazuju da ne postoji nijedna vrsta hrane ili pića koja nije poskupela od prošle godine, jer rastu i računi za energiju.

A povećanja nisu ograničena samo na namirnice. Prema podacima ONS-a, iznos koji roditelji plaćaju za dečju obuću poskupeo je za 11,5 odsto, žensko šišanje za 6,1 odsto, a ženska odeća za 8,4 procenata, dok su proizvodi kućne hemije poskupeli za 14,1 odsto.

Direktor ekonomske statistike ONS-a Daren Morgan da se "posle prošlomesečnog malog pada, glavna inflacija vratila na najviši nivo koji je zabeležen ranije tokom leta. Porast je podstaknut daljim povećanjem cene hrane, koja je zabeležila najveći godišnji porast u poslednjih 40 godina, dok su cene hotela takođe porasle nakon pada u ovo doba prošle godine."

"Ova poskupljenja su delimično nadoknađena kontinuiranim padom troškova benzina, pri čemu su cene avio-kompanija pale za više nego uobičajeno za ovo doba godine, a cene polovnih automobila takođe su rasle manje naglo od velikog povećanja zabeleženog prošle godine", dodao je on. "Iako su i dalje istorijski visokom stopom, troškovi sa kojima se preduzeća suočavaju počinju da rastu sporije, a cene sirove nafte zapravo su pale u septembru."

"Razumem da se porodice širom zemlje bore sa rastućim cenama i višim računima za energente. Ova Vlada će dati prioritet pomoći za najugroženije, istovremeno pružajući širu ekonomsku stabilnost i podsticati dugoročni rast koji će pomoći svima. Odlučno smo delovali da zaštitimo domaćinstva i preduzeća od značajnog povećanja njihovih računa za energiju ove zime, uz vladinu garanciju cena energije koja drži vršnu inflaciju", poručio je Hant.

Stopa inflacije u Velikoj Britaniji dostigla je 10,1 odsto prošlog meseca, što je još jedan maksimum u poslednjih 40 godina.

image