Pripremanje tradicionalnog francuskog jela "petao u vinu" postaje sve skuplje, što pokazuje kako napori vlade da izvrši pritisak na prehrambenu industriju da snizi cene tek treba da daju značajnije rezultate.
Troškovi pripreme ovog jela porasli su do rekordnih nivoa, pokazujući kako je inflacija uticala na porodičnu trpezu podižući cenu svega, od luka do vina.
"Blumbergov" prilagođeni indeks, koji izračunava koliko domaćinstvu treba da potroši na sastojke za kuvanje jela pokazuje rast, što je između ostalog podstaknuto povećanjem cene šargarepe od 46 odsto i skokom cene luka od 24 odsto.
Mesečni merač zasnovan na podacima iz nacionalnog zavoda za statistiku i Ministarstva poljoprivrede i ishrane - pokazao je da je ukupna cena jela dostigla novi rekord od 19,4 evra (20,8 dolara).
Piletina, koja je najskuplji sastojak u receptu, poskupela je za 12,8 odsto. Vino je zabeležilo najmanji rast, 8,1 odsto.
Tempo rasta cena hrane ostao je u Francuskoj i dalje visok i iznosi 14,3 odsto.
Ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da će neke cene hrane pasti već sledećeg meseca.
U Španiji, prema pisanju Blumberga cena tradicionalnog jela "paelja" skočila je u maju za 14 odsto.