Rusija će isporučiti hranu afričkim zemljama

Zamenik ruskog ministarstva spoljnih poslova Mihail Bogdanov najavio je da će Africi biti isporučena planirana podrška u hrani i đubrivima

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov izjavio je danas da, nakon što je Moskva suspendovala sporazum o žitu, Rusija nastavila da održava kontakt sa rukovodstvima mnogih afričkih zemalja i da će planirana podrška u snabdevanju hranom i đubrivima biti isporučena Africi, prenosi TASS.

"U kontaktu smo sa rukovodstvom mnogih zemalja, posebno afričkih, kojima je potrebna podrška u snabdevanju hranom i đubrivima. Takvi kontakti su u toku i biće ih još", rekao je Bogdanov, odgovarajući na pitanje novinara.

Odgovarajući na pitanje novinara TASS-a da li afrički partneri razumeju stav Moskve i suspenziju, Bogdanov je ocenio da afrički partneri sve razumeju i dodao da Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije radi aktivno i da održava redovne sastanke sa afričkim ambasadorima.

"Naravno, nastavićemo da podržavamo afričke zemlje", dodao je Bogdanov.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Rusija obustavlja učešće u žitnom sedlu nakon terorističkog napada u Sevastopolju na brodove Crnomorske flote i učešće brodova uključenih u razmatranje bezbednosti žitnog koridora. Rusija je zahtevala sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa napadom na Crnomosku flotu.