Inflacija u evrozoni oborila sve rekorde, ostvaruju se crne prognoze

U međuvremenu, opala je industrijska proizvodnja, i to više nego što su analitičari prognozirali

Inflacija u evrozoni oborila je sve rekorde i sada je na nivou od 10,7 odsto, javlja "Blumberg" i dodaje da članice evrozone neće moći da izbegnu recesiju.

U međuvremenu, opala je i proizvodnja i to za 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, više nego što su analitičari prognozirali.

Iako je Nemačka prošle nedelje zabeležila rast koji je bio brži u odnosu na prethodna tri meseca, Evropu očekuje pad u narednim kvartalima, uz veliki porast kamatnih stopa.

Ti podaci došli su samo dan nakon što je Evropska centralna banka udvostručila troškove pozajmljivanja na najviši nivo u poslednjoj deceniji.

U međuvremenu, i iz holandske centralne banke poručili su da se zalažu za povećanje kamatne stope od 50 ili 75 baznih poena.

Dramatično usporavanje rasta u trećem kvartalu već je zahvatio Španiju, a zvanični podaci pokazuju da je inflacija u Francuskoj i Italiji rasla najbržim tempom još od osamdesetih godina.

I dok jedni zvaničnici pokazuju zabrinutost zbog pada proizvodnje, drugi upozoravaju na prebrzo povećanje stope inflacije, navodi "Blumberg", i zaključuje da je situacija neizvesna, pogotovo kada je reč o snabdevanju energentima, čija je visoka cena i dovela do visokih stopa inflacije u državama širom Evrope.