Ekonomija

Kristin Lagard: Inflacija došla niotkuda

Kao razloge inflacije šefica Evropske centralne banke navela je energetsku krizu, situaciju u Ukrajini i pandemiju virusa kovid
Kristin Lagard: Inflacija došla niotkudawww.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Evropska centralna banka (ECB) je udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu na najviši nivo u više od decenije, u pokušaju da se izbori sa rastućom inflacijom, objasnila je predsednica ECB Kristin Lagard.

"Mi to radimo jer se borimo protiv inflacije koja je manje-više došla niotkuda", rekla je Lagard za irski medijski servis RTE.

Kao razloge inflacije ona je navela pandemiju virusa kovid i "energetsku krizu" koju je navodno izazvao ruski predsednik Vladimir Putin "koji je na neopravdan način odlučio da napadne drugu zemlju".

"To je ono što on pokušava da uradi, izazove haos i uništi što je moguće više Evrope. Ova energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da pobedimo", rekla je Lagard i dodala da "svako ko se tako ponaša mora da bude vođen zlim silama" i da je "bolesni" ruski predsednik "zastrašujuća osoba".

Govoreći o svojim prethodnim sastancima sa ruskim liderom, Lagard ga je opisala kao "neverovatno super-obaveštenu osobu" sa "blistavim, ledenim očima".

"Samo centralna bankarka"

Nakon što je iznela svoj stav, Lagardova je međutim naglasila da je ona "samo centralna bankarka" i da "ne bi trebalo da govori sve te stvari".

ECB je u četvrtak najavila još jedno povećanje kamatnih stopa, podižući stope evrozone na najviši nivo od 2009. godine. Prema Lagardovoj, one imaju za cilj da vrate inflaciju na "razumne nivoe tako da troškovi života ne budu tako visoki". U septembru je inflacija u evrozoni dostigla 10 odsto.

EU okrivljuje Rusiju za rastuću energetsku krizu širom kontinenta. Međutim, mnogi ekonomisti ističu da je fiskalna politika bloka glavni razlog za tu krizu. Moskva je takođe kritikovala "nelogične i često apsurdne" poteze zapadnih zemalja, rekavši da su sankcije koje su SAD, EU i druge zemlje uvele Rusiji imale suprotan efekat i rezultirale velikom energetskom krizom, kao i rekordnom inflacijom širom Zapada.

image