Ekonomija

BDI: Nemačka industrija gubi korak

Sve više kompanija, uključujući mala i srednja preduzeća, žele da se povuku iz Nemačke, upozorava Savez nemačke industrije
BDI: Nemačka industrija gubi korak© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Nemačka zaostaje i njena konkurentnost sve više se urušava, procenjuju u Savezu nemačke industrije (BDI).

Domaća ekonomija ovde godine će biti u stagnaciji, ali će u svetu porasti za 2,7 odsto što je jedan procenat manje od proseka u poslednjih 20 godina, navelo je ovo udruženje, a preneo je "Frankfurter algemajne cajtung".

Konstatujući da Nemačka gubi korak, predsednik BDI Zigfrid Rusvurm rekao je na dvodnevnoj industrijskoj konferenciji u Berlinu da je očigledno da i investicije idu na dole, kao i da je nemačka već u recesiji i da će uslovi poslovanja ostati teški.

U najboljem slučaju, poboljšanja se mogu očekivati 2024. godine, rečeno je na konferenciji i naglašeno da vlada mora već sada da sistemski podstakne strukturalne reforme.

Rusvurm predlaže da se osmisli koncept koji bi bio dugoročno održiv kako bi se industriji obezbedile cene struje koje bi bile konkurentne na međunarodnom nivou. Rešenje za samo nekoliko godina nije dovoljno.

Podseća se i da je tokom predizborne kampanje aktuelni kancelar Olaf Šolc govorio o tome da će cena struje biti četiri centa, od čega je Nemačka danas miljama daleko.

"Mnogi državni nameti poput poreza, nameta i naknada moraju biti smanjeni", rekao je Rusvurm.

On je dodao da sve više kompanija, uključujući mala i srednja preduzeća, žele da se povuku iz Nemačke.

"Trebaju nam bolji uslovi za investitore u pogledu visine državnih nameta i to sada, a ne u nekom trenutku u budućnosti. Procedure planiranja i odobravanja moraju biti brže, infrastruktura unapređena, a potrebno je i više stručnjaka, uključujući i iz inostranstva", rekao je predsednik BDI.

On je dodao i da je kancelar Šolc procenio da će od sada biti potrebno da se gradi četiri ili pet vetro-turbina dnevno, a da se u stvarnosti u prvoj polovini ove godine gradila samo jedna na dan.

image