Nemačko industrijsko udruženje: Razdvajanje od Kine bilo bi štetno

Nemački industrijalci smatraju da je potrebno smanjivanje zavisnosti, ali ne i prekid veza

Savez nemačke industrije (BDI) smatra da je odvajanje od Kine pogrešan put, a predsednik udruženja Zigfrid Rusvurm kaže da bi razdvajanje bilo nerealno i štetno, preneo je "Špigl".

Nemački industrijalci smatraju da je potrebno smanjivanje zavisnosti.

"Kompanije su u procesu strateškog diversifikovanja svoje prodaje i lanaca snabdevanja i uspostavljaju nova partnerstva", rekao je Rusvurm.

Rusvurm je Kinu nazvao sistemskim rivalom i ekonomskim i tehnološkim konkurentom, ali je dodao da je saradnja sa drugom ekonomijom sveta nezamenljiva za borbu protiv klimatskih promena.

"Neophodan nam je dijalog sa Kinom po pitanju zaštite životne sredine, kao i kada su u pitanju trgovina i investicije. Kineska vlada bi trebalo da pokaže više dobre volje da unapredi uslove saradnje", rekao je Rusvurm.  

Kineski premijer Li Ćijang, koji se nalazi u zvaničnoj višednevnoj poseti Nemačkoj, pozvao je saveznu vladu da više radi na poljima saradnje između Kine i Nemačke, uprkos razlikama. Kineski zvaničnik trebalo bi da se danas sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, kao i predstavnicima vodećih kineskih i nemačkih kompanija.

Očekuje se da se razmatraju i pitanja poput stanja ljudskih prava u Kini, napetosti u vezi sa Tajvanom, zamerki nemačkih kompanija na uslove poslovanja u Kini, navodi nemački medij.