Ekonomija

Inflacija u Britaniji četvrti put iznenađuje prognostičare: Kamate će morati još više da rastu

Očekuje se da će Banka Engleske u četvrtak povećati stope za 25 baznih poena na 4,75%, iako raste rizik od povećanja za pola poena
Inflacija u Britaniji četvrti put iznenađuje prognostičare: Kamate će morati još više da rastuGetty © Leon Neal

Trgovci su povećali opklade za dalje povećanje kamatnih stopa Banke Engleske (BOE) nakon još jednog šoka posle izveštaja o inflaciji, čime bi referentna kamata dostigla nivo koji nije viđen od početka veka. Tržišta novca su se u sredu promenila na osnovu izveštaja koji pokazuje da je inflacija ostala viša od očekivane već četvrti mesec.

Analitičari sada očekuju da će ključna stopa BOE dostići 6% do decembra, što bi značilo još 150 baznih poena povećanja ove godine. To bi moglo da podstakne ponovnu rasprodaju.

Velika Britanija je već prošla kroz najbrži ciklus zaoštravanja u poslednjih 40 godina, a podizanje stope na 6% bi povećalo pritisak na dužnike, zadalo još jedan udarac tržištu nekretnina i pokrenulo pitanja o izgledima za širu ekonomiju. Očekuje se da će BOE u četvrtak povećati stope za 25 baznih poena na 4,75%, iako raste rizik od povećanja za pola poena.

"Blumberg Ekonomiks", veruje da je tržišno određivanje cena preterano – predviđa da bi takav obim monetarnih akcija doveo UK u plitku recesiju. Procenjuje da bi se bruto domaći proizvod smanjio za oko 0,3% ove godine i 1,4% u 2024.

Mnoga domaćinstva se već muče zbog krize troškova života, a dodatni pritisak, plus brige o ekonomiji, dodatno bi pojačale političke glavobolje premijera Rišija Sunaka, čiji je fokus na snižavanju inflacije. U utorak je ministar finansija Džeremi Hant odbacio specijalnu hipotekarnu, podršku jer bi to samo doprinelo daljem rast cena.

Poslednji put kada su trgovci bili tako nestrpljivi u pogledu izgleda za kamatne stope bilo je u septembru, kada je bivša premijerka Liz Tras šokirala tržišta ogromnim planovima potrošnje. Ali stabilna inflacija i napeto tržište rada naveli su ih da ponovo pojačaju pooštravanje opklada, za razliku od njihovih kolega u SAD i evrozoni, gde se vidi da se kreatori politike približavaju kraju ciklusa pooštravanja.

Inflacija u maju 8,7 odsto

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u maju iznosila 8,7 odsto, što je isto kao u aprilu, saopštio je danas britanski Nacionalni zavod za statistiku (ONS). Majska inflacija je, kao i u aprilu, najniža u poslednjih 13 meseci, ali tržišta su ipak očekivala nešto manju inflaciju od 8,4 odsto.

U maju je zabeležen sporiji međugodišnji rast cene hrane i bezalkoholnih pića - za 18,4 odsto prema aprilskih 19,1 odsto, kao i transporta - za 1,3 prema aprilskih 1,6 odsto, što je delimično uslovljeno padom cena energenata. Povećani su izdaci za rekreaciju i kulturne usluge - inflacija je u maju međugodišnje porasla za 6,8 odsto sa aprilskih 6,4 odsto, što je najviše od avgusta 1991. godine.

Na mesečnom nivou, inflacija je porasla za 0,7 odsto u odnosu na april. Godišnja stopa bazne inflacije je u maju skočila na 7,1 odsto sa aprilskih 6,8 odsto, što je najviše od marta 1992 godine.

image