EKSPO 2027 u Beogradu: Ovako će izgledati kompleks za svetsku izložbu u Surčinu (FOTO)

Za potrebe ove manifestacije koja će trajati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biće izgrađen novi izložbeni prostor u Surčinu u kompleksu Nacionalnog stadion

Beograd će biti domaćin specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine. Učešće bi na svetskoj izložbi moglo da uzme više od 100 zemalja, a očekuje se da Beograd tom prilikom poseti oko 2,6 miliona ljudi. Procenjuje se da bi ukupan procenjeni ekonomski efekat mogao da iznosi 1,1 milijardu evra, direktnih 600 miliona evra i indirektnih 500 miliona evra.

Za potrebe ove manifestacije koja će trajati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biće izgrađen novi izložbeni prostor u Surčinu u kompleksu Nacionalnog stadiona. U planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je sajmu namenjeno 113 hektara zemljišta.

Kompleks EKSPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni objekat koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju, navodi se u dokumentaciji.

Kompleks podeljen na tri celine

Planirani kompleks obuhvata tri prostorno-funkcionalne celine. Prostorno-funkcionalna celina E1 je planirana kao izložbeni prostor sa planiranim objektima – paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine).

Za realizaciju izložbenog prostora definisana je građevinska parcela E1, površine od oko 831.488 metara kvadratnih. Dozvoljena je parcelacija građevinske parcele E1, tako da minimalna površina građevinske parcele iznosi 5 hektara, piše u Planu.

Prostorno-funkcionalna celina E2 je namenjena za realizaciju pratećih smeštajnih kapaciteta za potrebe učesnika manifestacije i pratećim komercijalnim sadržajima, dok je prostorno-funkcionalna celina E3 namenjena za realizaciju pratećih komercijalnih sadržaja za učesnike i posetioce manifestacije.

Ministar finansija Siniša Mali, ranije je izjavio da je poslednja izložba ovog tipa u regionu jugoistočne Evrope održana još 1991. godine u Plovdivu, tako da Beograd ima priliku da nakon više od tri decenije dovede EKSPO u region jugoistočne Evrope, što bi, ujedno bilo i prva organizacija takve manifestacije na teritoriji zapadnog Balkana, što čitav region stavlja u fokus svetske javnosti.

Čadež: Prilika da privučemo stotine hiljada ljudi

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je izjavio da je izborom Srbije za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027, urađen ogroman posao za našu zemlju i za Beograd.

"Trenutno možda nismo ni svesni koliko je ovo važno. Radi se o više hiljada novih radnih mesta, o jedinstvenoj prilici da privučemo stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u našem gradu. Da napravimo nove poslove za naše kompanije", rekao je Čadež, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, Čadež je zahvalio ljudima iz EKSPO tima, Vladi i Predsedniku Srbije što su od početka verovali u ovaj projekat i što su uradili sve da celom svetu pokažu da smo pobednički grad, zemlja i region.

Podseća se da je Srbija izabrana za domaćina EKSPO 2027 pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine i jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Generalna skupština BIE čestitala je Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe Expo 2027. Zemlje članice te organizacije dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji, preciznije Srbiji je dat 81 glas, a Španiji 70.