RT Balkan analiza: Šta za domaću privredu znači organizacija izložbe EKSPO u Beogradu?

U trenutku kada evropska privreda posustaje i domaća ekonomija usporava, ekonomisti očekuju da će organizacija manifestacije koja će trajati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biti faktor koji će je pogurati u pozitivnom smeru

Beograd će 2027. godine na Međunarodnoj specijalizovanoj izložbi EKSPO ugostiti više od dva miliona ljudi iz celog sveta, a procenjuje se da će više od 100 država predstaviti najbolje što im iz svoje industrije. Ovo je juče bila lepa vest za sve, a već danas je zadatak za nadležne u Srbiji da opravdaju poverenje koje im je ukazao Međunarodni biro za izložbe (BIE) i sve zemlje koje su glasale za kandidaturu Srbije.

U trenutku kada evropska privreda posustaje i domaća ekonomija usporava, ekonomisti očekuju da će organizacija manifestacije koja će trajati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine biti faktor koji će je pogurati u pozitivnom smeru, jer ovaj događaj u poslovnom svetu, među privrednicima, ima značaj poput Olimpijade u sportu ili Pesme Evrovizije, kada je u pitanju muzika.

Procenjuje se da bi ukupan procenjeni ekonomski efekat mogao da iznosi 1,1 milijardu evra, direktnih 600 miliona evra i indirektnih 500 miliona evra.

Da bi ostavrila ove prihode, Srbija će morati da pripremi novi sajamski kompleks, čija izgradnja je planirana u Surčinu, uz budući Nacionalni stadion. Njegova izgradnja najavljivana je i ranije, jer je deo projekta izmeštanja Beogradskog sajma sa trenutne lokacije iz Bulevara vojvode Mišića.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da Srbiji predstoji ogroman posao i da će Beograd sada postati najveće gradilište u Evropi. On je naglasio da svi u Srbiji sada moraju da "zavrnu rukave" i da je potrebno izgraditi sajamski prostor i smeštajne kapacite za predstojeći EKSPO 2027, koji će nakon samita moći da dobiju prenamenu za građane koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

U planu je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata. Površina plana obuhvata 167 hektara, od čega je za novi sajam namenjeno 113 hektara zemljišta.

"Očekujemo da uložimo ogromne pare, biće kompletno nove sajamske prostorije fantastično uređene sa otvorenim krovovima. To su radile najbolje arhitekte. EKSPO će biti od ogromne koristi za našu zemlju, zbog privlačenja investicija, za dovođenje investitora u sve delove Srbije", rekao je Vučić.

Šta dobija domaća privreda?

Docent dr Veljko M. Mijušković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za RT Balkan da organizacija svetske izložbe kao što je EKSPO 2027 ima višestruke pozitivne efekte za domaću privredu, ali i zemlju kao celinu.

"Kvalitetna organizacija događaja EKSPO 2027 nas dodatno dobro pozicionira na svetskoj sceni manifestacija ovog tipa i pruža mogućnost da se predstavimo u najboljem svetlu - od bogatih turističkih potencijala, preko istorije, sjajne gastronomske i vinske ponude, pa do razvoja ukupnih privrednih mogućnosti sa dolaskom velikog broja stranaca koji će u tom periodu posetiti našu zemlju", smatra dr Mijušković.

On napominje da organizacija ovako kompleksnog i zahtevnog događaja podrazumeva uključivanje velikog broja privrednih entiteta, tako da će benefiti biti višestruki.

U operativnom smislu, vezano za pripremu same lokacije i pratećih saobraćajnica, Mijušković smatra da će ključna biti uloga građevinske industrije, arhitektonskih i logističkih eksperata koji će omogućiti najbolje i najefikasnije rešenje.

"Važno mesto zauzima i transportna industrija, u prvom redu angažman našeg nacionalnog avio-prevoznika Er Srbije kojoj će ovaj događaj biti poseban vetar u leđa za dalje uspešno širenje svojih poslovnih operacija. U strateškom smislu, ključno će biti i uključivanje marketinških i biznis konsultanta koji će u punom kapacitetu uspeti da iskoriste ceo događaj i prateće aktivnosti za najbolju moguću promociju naše zemlje i privrede. Nadovezujuće industrije, poput turizma, ugostiteljstva, gastro, prehrambene, te industrije pića takođe će imati značajne i jasne benefite", objašnjava Veljko Mijušković.

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije kaže za RT Balkan da je u pitanju privredna manifestacija od velikog značaja, jer se razlikuje od pojedinačnih sajmova, pošto okuplja sve segmente privrede. 

"Specijalna izložba se održava svakih deset godina, ali pet godina posle velike izložbe EKSPO, koja je poslednji put održana prošle godine u Dubaiju i na kojoj je i Srbija učestvovala. To je bilo fascinantno za sve koji su bili, mogućnost da se sretnu sa predstavnicima tako velikih kompanija i stručnjacima iz raznih oblasti koji su dolazili da održe konferencije i prezentacije. Predstavljena su najsavremenija rešenja u oblasti mašinske proizvodnje, IT, usluga i svega drugog. Svi ti benefiti i mnogi noviteti u globalnoj privredi će sada biti i u Beogradu. To je definitivno velika stvar za našu zemlju", smatra Stanić.

Koliko će to koštati državu i koju cenu ćemo platiti, još se ne zna, a posebno intrigira što je Srbija pobedila u trci sa mnogo uspešnijim zemljama i ekonomijama poput SAD, koje su takođe konkurisale da preuzmu organizaciju ovog događaja. 

"Činjenica je da će domaća imati koristi i to višestruke. Sama priprema će doneti nove poslove za više sektora, a najviše za građevinsku industriju. Srbija se pozicionira kao ubedljivi lider u regionu, od čega bi trebalo i ostale države da imaju koristi", kaže Stanić.

On napominje da je posebno značajno što će sve te pripreme svakako doprineti da se poveća ugled Srbije.

"Imamo zastoj u evrointegracijama, a politički rizik, koji postoji, je i do sada najviše bio smetnja razvoju privrede. Rezervisano je poverenje investitora kada je u pitanju dugoročno ulaganje u Srbiju i kada bi se odblokirali pregovori, smatramo da bi taj kredibilitet skočio, ali pošto se to ne dešava, onda smo usmereni na regionalnu inicijativu i zajedničko tržište, a uz to je ovo sjajan pokušaj da se Srbija bolje pozicionira", smatra Bojan Stanić.

On podseća da je za potrebe EKSPO izložbe u Parizu sagrađena Ajfelova kula i dodaje da manifestacija u Beogradu neće biti na tako visokom nivou, ali da ipak "treba imati u vidu da su se za ovu izložbu nadmetale SAD i druge zemlje".

"Očekuje se da će ovo biti faktor koji će ipak pogurati domaću ekonomiju u pozitivnom smeru s obzirom na usporavanje evropske privrede. Možda pad privrede ipak neće biti toliko značajan i moguće je da će ovo doprineti da dobijemo kao neku infuziju. Očekuje se da će ovo zaustaviti i potencijalni pad građevinske industrije koja je počela da usporava i da će se cene ipak održati na istom ili višem nivou kada govorimo o Beogradu", objašnjava Bojan Stanić. 

Organizacija izložbe ozbiljan izazov 

Održavanje međunarodne manifestacije podrazumeva i dolazak gostiju iz celog sveta, a direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže za RT Balkan da ovaj događaj ima veliki značaj.

"Organizacija specijalne izložbe EXPO je izuzetno važna sa turističkog stanovišta, ali možda još više sa investicionog. Turistička organizacija Beograda se bavi promocijom turizma, ali i samog Beograda, a ovakav događaj svetskog ranga je izuzetno značajan za grad i zemlju", ističe Popović.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da nije veliki optimista kada je u pitanju organizacija ove manifestacije.

"Priprema takvih događaja košta milijarde evra i to uglavnom organizuju bogate zemlje koje imaju ozbiljnu infrastrukturu i resurse. Odakle ćemo mi kao država da nađemo pare za to to je veliko pitanje. Već smo dosta zaduženi. Iskreno, sve je to u velikoj magli", navodi Dragoljub Rajić.

Docent dr Veljko Mijušković napominje da je realizacija složenih projekata ovog tipa uvek ozbiljan izazov, ne samo za našu, već sve zemlje koje bi se prihvatile datog zadatka.

"Verujem da je odluka Republike Srbije da se kandiduje i pobedi na ovom konkursu, uprkos značajnoj konkurenciji zemalja kao što su Argentina, SAD, Tajland i Španija, od starta dobro odvagana, te da je naš tim svestan ozbiljnosti zadatka i nivoa napora koji se mora uložiti u njegovu realizaciju. Budući da je događaj za četiri godine, takođe verujem da ćemo uz dobar, multidisciplinaran tim stručnjaka uspeti da dati izazov sprovedemo u delo", napominje Mijuškvić.

On kaže da, budući da se radi o jako ozbiljnom i složenom projektu sa brojnim očekivanim benefitima, jer se procenjuje da će više od 2,6 miliona turista posetiti našu zemlju, te da je ukupan ekonomski efekat 1,1 milijarda evra, siguran da će neophodna ulaganja biti isplativa. Dodaje da tome doprinosi i najava mogućnosti daljeg korišćenja izgrađenog kompleksa nakon završenog događaja u druge namene poput rešenja stambenog pitanja određenih kategorija građana.