Ekonomija

Kreatori monetarne politike zaspali za volanom: Banka Engleske gubi kontrolu nad inflacijom

Centralna banka je u veoma nepovoljnom položaju, jer biraju između dva zla - ako ne podignu kamatu rizikuju još veći rast inflacije, a sa konstantnim podizanjem na drugoj strani poskupljuju kredite i smanjuju potrošnju, pa time i uvlače privredu u recesiju
Kreatori monetarne politike zaspali za volanom: Banka Engleske gubi kontrolu nad inflacijomGetty © Dan Kitwood

Banka Engleske (BoE) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na 5 odsto. Ova odluka, doneta sa sedam glasova za i dva protiv, je iznenadila tržišta, koja su očekivala manji rast kamatne stope na 4,75 odsto.

BoE je podigla referentnu kamatnu stopu 13. put zaredom, a pozajmljivanje novca je sada najskuplje od finansijske krize iz 2008. godine.

U saopštenju na sajtu Banke Engleske je najavljeno dalje podizanje kamatne stope ako se inflatorni pritisci nastave.

Centralna banka je u veoma nepovoljnom položaju, jer biraju između dva zla - ako ne podignu kamatu rizikuju još veći rast inflacije, a sa konstantnim podizanjem na drugoj strani poskupljuju kredite i smanjuju potrošnju, pa time i uvlače privredu u recesiju. Pitanje je samo da li će Britanija sa svojom finansijskom krizom ostati izolovano ostrvo ili bi mogla da povuče i druge sa sobom.

Britanski Nacionalni zavod za statistiku (ONS) saopštio je da je godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji u maju iznosila 8,7 odsto, što je isto kao u aprilu, ali to nije dobar znak, jer se inflacija pokazala "izdržljivijom" nego što se očekivalo.

Godišnja stopa bazne inflacije je u maju skočila na 7,1 odsto sa aprilskih 6,8 odsto, što je najviše od marta 1992 godine.

Londonski "Telegraf" piše da je recesija neizbežna zbog neuspeha Banke Engleske da kontroliše inflaciju, upozorili su bivši kreatori kamatnih stopa.

Adam Posen, koji je bio u Odboru za monetarnu politiku (MPC) Banke nakon finansijske krize, predvideo je da će kamatne stope morati da porastu na 6,5 odsto ili više da bi ukrotile rastuće cene, što bi verovatno dovelo ekonomiju u recesiju.

Zvanični podaci pokazali su da je međugodišnja inflacija iznosila 8,7 odsto u maju – isto kao i u aprilu, što je neočekivano, jer su iz BOE prognozirali pad na 8,3 odsto. Bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energenata, popela se na 7,1 odsto u maju sa 6,8 odsto u aprilu što je najviša stopa u 31 godini.

Posen je rekao da su "političke greške" i smanjenje britanske radne snage za koju je delimično okrivio bregzit naterali zvaničnike Banke da "željno govore o padu inflacije".

"Režim politike Ujedinjenog Kraljevstva je izgubio određeni kredibilitet. Recesija je neizbežna u Velikoj Britaniji. U odsustvu recesije, inflacija se neće vratiti na održivi cilj", smatra Posen.

Kamatne stope funkcionišu tako što povećavaju troškove pozajmljivanja, prisiljavajući domaćinstva da troše više novca na otplatu svojih dugova i tako ograničavaju potrošnju koja bi inače povećala inflaciju. Ekonomisti se sada plaše da će BOE morati da podigne stope tako visoko da to zapravo gura ekonomiju u recesiju.

Riši Sunak je odbacio kritike Sir Kira Starmera, lidera laburista, zbog povećanja kamatnih stopa, obećavši da će "preuzeti teške i odgovorne odluke" za prepolovljenje inflacije ove godine.

Dauning strit je takođe odbacio pozive poslanika torijevaca da se vrate poreske olakšice iz doba Margaret Tačer na otplatu kamata na hipoteke, a portparol je rekao da se to ne razmatra.

Karen Vord, izvršna direktorka u "Džej-Pi Morganu" rekla je da Banka Engleske mora da "uđe u recesiju" da bi kontrolisala inflaciju. Vord je takođe kritikovala BOE, rekavši da je u prošlosti bila "previše neodlučna". 

"Kreatori monetarne politike zaspali za volanom"

Tvrdoglavo visoka inflacija potresla je tržišta, podižući troškove pozajmljivanja i izazivajući haos za milione porodica dok banke preispituju hipotekarne ugovore kako bi odražavale predviđanja viših stopa za duže kako bi ukrotili rast cena.

Još 143 hipotekarna proizvoda povučena su u sredu ujutro. Banka NatVest koju podržavaju poreski obveznici takođe je postala prvi veliki zajmodavac koji je povećao stope nakon objavljivanja iznenađujućih podataka o inflaciji, povećavši nekoliko svojih dvogodišnjih i petogodišnjih kamata za do 0,75 odsto od četvrtka.

Haos je izazvao široke kritike Banke i guvernera Endrua Bejlija. Bivši predsednik konzervativaca Džejk Beri upozorio je da su kreatori politike "zaspali za volanom" boreći se sa inflacijom.

Ministar finansija Džeremi Hant će se u petak sastati sa šefovima banaka usred poziva Vladi da izvuče hipoteke.

image