Ekonomija

MMF na udaru kritika zbog sporog rešavanja problema zaduženih zemalja

Poverioci i analitičari postaju nestrpljivi zbog pogrešnog proračuna održivosti duga
MMF na udaru kritika zbog sporog rešavanja problema zaduženih zemaljaGetty © Buddhika Weerasinghe / Stringer

Kreditori i analitičari sve više krive Međunarodni monetarni fond (MMF) za probleme između teško zaduženih zemalja kao što su Zambija i Šri Lanka, i njihovih kreditora, navodeći da je pristup fonda previše složen i nedosledan.

Uoči ključnog samita u Parizu ove nedelje, kritičari takođe ciljaju na nespremnost MMF-a da javno kritikuje Kinu, daleko najvećeg svetskog bilateralnog kreditora.

Mark Sobel, bivši američki predstavnik u MMF-u kaže da Fond mora da bude "daleko agresivniji i otvoreniji u vezi sa zvaničnim kineskim kreditima".

Nekoliko najproblematičnijih svetskih ekonomija čekalo je godinama na razgovore o tome kako da restrukturiraju svoje dugove - pitanje za koje mnogi poverioci okrivljuju nespremnost Kine da otplati dug u skladu sa onim što su spremni da ponude, piše "Fajnenšel tajms".

Izvori FT-a navode da nije samo nepopustljivost Pekinga ono što usporava dogovore. Kažu da fokus Fonda na složene i nedosledne tehnike za izračunavanje kreditne sposobnosti zemalja takođe odlaže sporazume.

Kritičari kažu da su kriterijumi MMF za procenu sposobnosti zemlje da otplati svoje dugove - takozvana analiza održivosti duga, ili DSA - zastareli i da se koriste proizvoljno, što povećava neizvesnost u procesu.

"Kineska nepopustljivost nedvosmisleno usporava stvari", rekao je Bred Seser, viši saradnik istraživačkog centra Saveta za spoljne odnose i bivši zvaničnik američkog Ministarstva finansija. Ali "posmatrač sa Marsa ne bi razumeo kako se MMF fokusirao na različite varijable i na različite nivoe duga kao održivog".

Peking je pozivao da multilateralni zajmodavci, uključujući zapadne institucije kao što je MMF, prekinu sa normama i ponude otplatu duga.

Kritike MMF-a dolaze uoči "Samita za novi globalni finansijski pakt" francuskog predsednika Emanuela Makrona u Parizu koji zapadni lideri mahom ignorišu.

"Moramo da radimo u razumnom vremenskom roku, do sada je to predugo trajalo", rekao je Rojtersu šef Pariskog kluba Emanuel Mulen. "Ne možemo ostaviti zemlje da čekaju više od dve godine na tretman duga".

Zambija, koja je bankrotirala 2020. godine, tek treba da postigne dogovor sa svojim kreditorima — iako je prisustvo zambijskog predsednika Hakaindea Hičileme i kineskog premijera Li Ćjanga na samitu u Parizu izazvalo nadu u napredak.

Čad je zatražio restrukturiranje svojih dugova u januaru 2021. godine, ali je spašen od neplaćanja zbog rasta cena nafte. Gana je prošla u decembru prošle godine i postigla je preliminarni dogovor sa MMF-om i bilateralnim kreditorima.

image