Ekonomija

Nemački privrednici podržavaju posetu Šolca Pekingu

Nemački kancelar nalazi se pod sve većim pritiskom koalicionih partnera da zauzme čvršći stav po pitanju Kine
Nemački privrednici podržavaju posetu Šolca Pekinguwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard

Nemačka poslovna zajednica nastavlja da podržava odluku kancelara ove zemlje Olafa Šolca da poseti Kinu i produbi ekonomske veze dve zemlje, piše kineski "Global tajms". Nemački kancelar trebalo bi da poseti Peking u petak, četvrtog novembra.

Stavovi u Nemačkoj po pitanju Šolcove posete Kini podeljeni su, a posmatrači naglašavaju da postoji sukob između poslovne zajednice i političara, ali i unutar same vladajuće koalicije.

Jedan od najnovijih predstavnika nemačke privrede koji je podržao Šolcovu posetu je direktor Privredne i industrijske komore Martin Vansleben. On je naglasio da je dobro što će kancelar posetiti Peking, kao i da su Nemačka, Evropa, ali i ceo svet zavisni od Kineza mnogo načina, uključujući rešavanje problema energetike, klimatskih promena i dostupnosti hrane, navodi kineski medij.

"Bez Kine, ne možemo zaista da rešimo ove probleme", izjavio je on, a prenosi "Global tajms".

Portparol nemačke vlade izjavio je tokom konferencije za novinare u petak da su se "nemački stavovi o Kini promenili", ali da je vlada protiv raskidanja veza sa najvećom privredom sveta, kao i da želi da Peking uspostavi "reciprocitet" u trgovinskim odnosima.

Trgovinska razmena između Nemačke i Kine dostigla je 245 milijardi dolara u 2021. godini, a Peking je već šest godina najveći spoljnotrgovinski partner Berlina. Prema navodima medija u Nemačkoj, očekuje se da će sa Šolcom u Kinu poći i direktori proizvođača automobila Volksvagena i hemijskog giganta BASF-a.

Šolcova je ovo prva poseta Kini od kada je preuzeo kancelarsku funkciju krajem prošle godine, a ovo će biti i prva poseta lidera neke od država članica G7 Peking od početka pandemije korona virusa,

Ipak, ekonomska saradnja nalazi se pod konstantnim napadima političara koji se zalažu za manje "ekonomske zavisnosti" od Kine i smatraju da je ona opasna po bezbednost, navodi se u tekstu. Sam Šolc se nalazi u nezgodnoj poziciji, pošto mora da balansira između ekonomskih interesa svoje zemlje i "političkih vrednosti" koje zastupa njegova koalicija.

Slobodne demokrate (FDP), jedna od tri partije u nemačkoj vladajućoj koaliciji, smatraju da je uspon Kine štetan po mala i srednja preduzeća u Nemačkoj, dok su Zeleni isuviše neiskusni i nedostaje im iskustva u vođenju dugoročne spoljne politike i zbog toga prenaglašavaju svoje "vrednosti", smatra sagovornik "Global tajmsa", kineski stručnjak Žao Džundžije.

Sukob unutar vladajuće koalicije u Nemačkoj izašao je na videlo kada se donosila odluka o prodaji luke u Hamburgu kineskoj kompaniji "Kosko", koju je kancelar Šolc podržao, ali koja je naišla na otpor njegovih partnera iz Zelenih i FDP-a. Zeleni su naveli bolni raskid sa uvozom ruskog gasa kao argument protiv prodaje luke.

Šolc je primoran da pažljivo balansira između različitih interesa kako bi očuvao svoju vladu, ali i zdravlje nemačke privrede. On se takođe nalazi pod sve većim pritiskom pojedinih država članica EU koje žele da evropski blok zauzme čvršći stav po pitanju Kine.

image