Ekonomija

U Japanu rekordna inflacija: Vlada usvojila novi paket podrške građanima

Japanska vlada odobrila dodatni budžet kao stimulans za prezaduženu ekonomiju
U Japanu rekordna inflacija: Vlada usvojila novi paket podrške građanimawww.globallookpress.com © Prime Minister Japan/Japanese Pr

Japanska vlada odobrila je dodatni budžet od 29,1 biliona jena (199 milijardi dolara) kako bi ublažila uticaj rekordne inflacije.

"Ekonomske mere služe da se prevaziđe rast cena i da se postigne ekonomski oporavak", rekao je japanski premijer Fumio Kišida na konferenciji za novinare.

Paket potrošnje od 200 milijardi dolara biće deo dopunskog budžeta, koji bi trebalo da odobri parlament. Uključuje subvencije za račune za struju i gas u domaćinstvu, kao i kupone za žene koje su trudne ili odgajaju bebu.

Dok centralne banke širom sveta agresivno podižu kamatne stope zbog inflacije, Japan sa inflacijom blizu tri odsto, držao se drugačijeg stava.

Banka Japana je naglasila da je ostala pri svojoj dugogodišnjoj politici održavanja referentne kamatne stope na minus 0,1 odsto.

Japanska banka godinama je držala kamatne stope blizu nule, pokušavajući da podigne inflaciju na ciljnu stopu od dva odsto i podstakne potrošače i preduzeća da troše i investiraju više.

Dok FED podiže kamatne stope, Banka Japana rizikuje dalje slabljenje jena. Naime, više kamatne stope u SAD navele su investitore da odbace druge valute, uključujući jen, za dolare kako bi povećali njegovu vrednost.

Budući da će isplanirani izdaci finansirati izdavanjem državnih obveznica, to će dodatno opteretiti sve veći nacionalni dug Japana.

Dug treće ekonomije sveta, Japana, daleko premašuje 8,2 biliona dolara, odnosno više nego dvostruko je veći od njegove ekonomije.

Premijer Kišida je u petak rekao da vlada budno prati kretanja deviznih kurseva. Japan je poslednjih nedelja potrošio desetine milijardi dolara na tržišne intervencije kako bi podržao jen, pošto je valuta potonula na najniži nivo od 32 godine u odnosu na dolar. U petak se trgovalo blizu 148 jena za dolar. Na početku godine odnos je bio oko 115 jena.

Novi paket Japanske vlade javnost posmatra i kao nastojanje Kišide da ojača svoju poljuljanu popularnost.

image