Ekonomija

Australija i SAD udružene protiv kineskog monopola

Dve zemlje povećavaju ulaganja u proizvodnju kritičnih minerala i retkih metala u kojoj je trenutni lider Kina
Australija i SAD udružene protiv kineskog monopolawww.globallookpress.com © b91/ZUMAPRESS.com

Bilo bi "ostvarenje sna" kada bi zapadne zemlje uskoro mogle da prekinu svoje oslanjanje na Kinu za retke metale i kritične minerale vitalne za odbrambenu, vazduhoplovnu i automobilsku industriju, smatra australijska ministarka za resurse Medlin King, a prenosi "Blumberg".

Australija i SAD, kako se navodi, voljne su da zajedno više ulažu ne bi li razbile kineski monopol nad međunarodnim lancima snabdevanja.

Cilj Kanbere je, kako dodaje ministarka, da "na najbolji način iskoristi prirodnu obdarenost ovim resursima tako da možemo da obezbedimo alternativu Kini."

Litijum i drugi kritični minerali, uključujući kobalt, platinu i retke metale, koriste se u proizvodnji širokog spektra proizvoda koji su ključni za nacionalnu bezbednost i borbu protiv klimatskih promena, uključujući mlazne motore, solarne panele i električna vozila.

U Australiji su neke od najvećih svetskih rezervi ovih resursa i ova država je među njihovim najvećim proizvođačima na svetu.

Veliki deo proizvodnih kapaciteta zemlje za ove sirovine je u Zapadnoj Australiji.

Generalni konzul SAD u Pertu Sirijana Nair ne navodi Kinu kao metu rastuće saradnje između SAD i Australije, ali kaže da je postojanje samo jednog izvora bilo kog kritičnog resursa "veliki nedostatak i ogromna mana."

"Mislim da niko u bilo kojoj zemlji ne želi da globalni lanci snabdevanja zavise od samo jednog snabdevača. To je samo pametna politika" rekla je ona.

Rast kapaciteta

King je navela da je razvoj kritičnih minerala u Australiji u centar pažnje došao nakon nedavnih događaja među kojima je i uvođenje Zakona o smanjenju inflacije u SAD.

Prema tom aktu usvojenom u avgustu, Bajdenova administracija će uložiti milijarde dolara u jačanje ključnih lanaca snabdevanja mineralima za SAD i njihove saveznike.

U junu je australijska kompanija "Linas retki metali", inače jedina velika kompanija osim Kine koja proizvodi i rafiniše ove sirovine, dobila ugovor od 120 miliona dolara od američkog Ministarstva odbrane za izgradnju postrojenja za preradu u Americi.

Australijska laburistička vlada levog centra ne želi samo da minerale iskopava, već joj je cilj i da ulaže u domaću preradu i potencijalno podstakne zelenu proizvodnju u zemlji.

Davanje kredita

King je navela i da Australija, za razliku od SAD ne razmišlja o bilo kakvom direktnom ulaganju, već radije daje zajmove kako bi pomogla u izgradnji kapacita. Uz to, australijska vlada takođe želi da "olakša međunarodne investicije" u lance snabdevanja.

Upitana da li bi australijski izvoz litijuma i drugih zelenih minerala ikada mogao da zameni unosne sirovine od gvozdene rude i fosilnih goriva kao što su ugalj i gas, King je rekla da je to "dalek put".

"Ti proizvodi će neko vreme činiti okosnicu ove ekonomije u Australiji. Ali svet će se transformisati", kaže King.

image