Poslednja tura: Danski pivski gigant prodaje imovinu u Rusiji

"Karlsberg grupa" posedovala je osam vodećih pivara u zemlji

Danska "Karlsberg grupa", treći po veličini proizvođač piva na svetu, potvrdila je da prodaje svoju imovinu u Rusiji.

Nakon prošlogodišnje odluke da napusti rusko tržište i "potonjeg opsežnog procesa odvajanja poslovanja od ostatka Karlsberg grupe", danska kompanija je potpisala sporazum o prodaji svoje ruske ispostave, navodi se u saopštenju te grupacije.

Iznos i identitet kupca nisu saopšteni. Kako transakciju moraju da odobre regulatorna tela, vremenski okvir konačnog završetka posla ostaje neizvestan, navode iz "Karlsberga".

Danska kompanija posedovala je osam pivara brenda "Baltika", jedne od vodećih pivskih kompanija u Rusiji, sa tržišnim udelom od približno 27 odsto i više od 8.000 zaposlenih. Rusija je činila otprilike 10 odsto "Karlsbergove" globalne prodaje i šest odsto njihovog profita pre 2022.

Firma je objavila svoju nameru da napusti Rusiju u martu 2022, zajedno sa nizom drugih zapadnih firmi posle početka Specijalne vojne operacije i uvođenja sankcija Moskvi.

Prestala je sa investicijama u Rusiji i zaustavila proizvodnju, prodaju i reklamiranje brenda "Karlsberg". U avgustu je "Karlsberg grupa" izvestila da je odluka da napusti rusko tržište rezultirala gubicima od 630 miliona dolara u prvoj polovini 2022. godine, uprkos rastu prodaje na drugim mestima.