Ekonomija

Cene nekretnina u SAD slute novu krizu: Prvi put od poslednjeg kraha zabeležen njihov godišnji pad

Realnost je da je godišnji rast cena kuća pao i da je u aprilu bio negativan prvi put od poslednjeg stambenog kraha, ukazuje makroekonomista Filip Pilkington
Cene nekretnina u SAD slute novu krizu:  Prvi put od poslednjeg kraha zabeležen njihov godišnji padGetty © Stephen Brashear

Finansijska oluja pogađa američke komercijalne nekretnine, a prve na udaru su poslovne zgrade kojima vrednost drastično pada. Krediti dolaze na naplatu u vreme visokih kamata, a mnogi stručnjaci upozoravaju da predstoji haos na tržištu nekretnina, poredeći trenutnu situaciju sa periodom poslednje krize iz 2008. godine, koju je i pokrenuo krah na tržištu nekretnina.

Makroekonomista Filip Pilkington smatra da nema razloga za optimizam i ukazuje da postoji opasnost da se kriza iz 2008. ponovi.

"Vidim optimistično brbljanje o američkom tržištu nekretnina zbog neke kratkoročne mesečne volatilnosti. Realnost je da je godišnji rast cena kuća pao i da je u aprilu bio negativan prvi put od poslednjeg stambenog kraha. Negativan rast uvek prethodi krahu", kaže Pilkington.

On upozorava da londonska komercijalna imovina propada i upozorava da će to proizvesti istu "urbanu spiralu petlju propasti" poput one koja predstoji i u američkim gradovima. On smatra da će prihodi presušiti, a da će grad postati manje pogodan za život.

image