Šef CIA: Ekonomsko odvajanje od Kine bilo bi budalasto

Vilijam Barns predlaže da, umesto razdvajanja od Pekinga, Vašington bbi trebalo da se fokusira na diversifikaciju svojih lanaca snabdevanja

Prekidanje ekonomskih veza sa Kinom ne bi bilo mudro za SAD s obzirom na duboku ekonomsku međuzavisnost između dve zemlje, upozorio je direktor CIA Vilijam Barns na predavanju britanskoj "Dičli fondaciji" u Oksfordširu.

Prema Barnsovim rečima, Kina je jedina zemlja na svetu "sa namerom da preoblikuje međunarodni poredak i sve više ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moći da to učini". On predlaže da umesto razdvajanja od Pekinga, Vašington treba da se fokusira na diversifikaciju svojih lanaca snabdevanja.

"U današnjem svetu, nijedna zemlja ne želi da se nađe na milosti jednog jedinog aktera za kritične minerale i tehnologije... Odgovor na to nije da se odvojimo od ekonomije poput kineske, što bi bilo budalasto, već da razumno umanjimo rizik i obezbedimo raznolike i istrajne lance snabdevanja, štiteći tako našu tehnološku prednost i ulažući u industrijske kapacitete", rekao je Barns.

Niz ekonomskih sankcija koje je Vašington uveo Pekingu u pokušaju da zaustavi njegov tehnološki napredak doprineo je zatezanju odnosa između SAD i Kine. Tokom proteklih nekoliko meseci, SAD su uvele kontrolu izvoza za kineskoj industriji poluprovodnika i stavile određene kineske kompanije na crnu listu zbog navodnog snabdevanja Rusije vojnom tehnologijom.

Prošle sedmice su se pojavili izveštaji da Vašington razmišlja o dodatnim ograničenjima na prodaju poluprovodnika koji se koriste za razvoj veštačke inteligencije u Kini, i da se takođe sprema da izda izvršnu naredbu o kontroli investicija u Kini.

Peking, koji smatra mere Vašingtona kršenjem pravila međunarodne trgovine, ranije ove nedelje je usvojio zakon o spoljnim odnosima koji vladi daje ovlašćenje da "preduzme neophodne kontramere" protiv zapadnih akata koji "ugrožavaju suverenitet, bezbednost i razvojne interese Kine kršenjem međunarodnog prava i osnovnih normi koje uređuju međunarodne odnose."