Ekonomija

Nemačka ponovo u problemu: Najveća evropska ekonomija zavisi od uvoza struje

Stručnjaci upozoravaju da bi, zbog nestašice električne energije, pozicija Nemačke kao industrijskog čvorišta mogla da bude ugrožena
Nemačka ponovo u problemu: Najveća evropska ekonomija zavisi od uvoza strujewww.globallookpress.com © Malte Ossowski / SVEN SIMON

Nemačka više ne može da zadovolji potrebe za strujom nakon zatvaranja poslednjih nuklearnih elektrana u zemlji, pa su vlasti bile primorane da povećaju uvoz električne energije u prvih šest meseci ove godine, piše "Bild".

Tako se, od 1. januara do 12. juna, najveća ekonomija Evropske unije oslanjala na snabdevanje strujom iz susednih država.

Električna energija u Nemačku je stizala iz francuskih atomskih postrojenja i elektrana na ugalj u Češkoj, a sve zbog "katastrofe" politike zelene energije koja je dovela do zatvaranja nuklearnih elektrana u korist obnovljivih izvora energije, navodi nemački list.

Stručnjaci upozoravaju da bi, zbog nestašice električne energije, pozicija Nemačke kao industrijskog čvorišta mogla da bude ugrožena.

"Prema javno dostupnim podacima, Nemačka se od izvoznika električne energije pretvorila u uvoznika. To se najverovatnije dogodilo zbog zatvaranja nuklearnih elektrana", kaže energetski stručnjak Andre Tes za agenciju TASS.

Šef energetske kompanije RVE Markus Kreber prošlog meseca izjavio je da Nemačka, kao industrijska lokacija, ima ozbiljan problem.

"Nemamo na raspolaganju energije koliko nam je potrebno. Ovaj jaz dovodi do visokih cena i time do opravdane zabrinutosti za konkurentnost. Vidimo prve znake deindustrijalizacije", naveo je Kreber.

Nemačka je obećala da će potpuno odustati od nuklearnih elektrana nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Berlin je u aprilu zatvorio poslednje tri nuklearne elektrane, čime je okončan šestodecenijski nuklearni program u korist potpuno obnovljive proizvodnje električne energije do 2035. godine.

Prvobitni plan bio je da se tokom prelaznog perioda koriste veće količine ruskog gasa preko gasovoda Severni tok. Pre sukoba u Ukrajini, Nemačka je ruskim gasom ispunjavala do 40 odsto svojih potreba. Međutim, sabotaža gasovoda i zapadna ograničenja nametnuta Moskvi naveli su Berlin da traži alternativna rešenja.

Berlin je prošle godine zamenio deo ruskog gasa uvozom prirodnog tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država i sa Bliskog istoka. Međutim, ekonomisti upozoravaju da će Nemačkoj biti potrebne godine da u potpunosti zameni rusko snabdevanje drugim izvorima energije.

image