Ekonomija

Pismo britanskih stručnjaka Džeremiju Hantu: Prestanite da magično stvarate novac ni od čega

Više novca koji nije potkrepljen porastom proizvodnje robe i dostupnih usluga dovodi do rasta cena, što najviše šteti onima sa niskim primanjima – posebno mladim ljudima i penzionerima, navodi se u pismu
Pismo britanskih stručnjaka Džeremiju Hantu: Prestanite da magično stvarate novac ni od čegaGetty © Peter Macdiarmid/Getty Images

Banka Engleske mora prestati da stvara novac "ni od čega" i da se fokusira na pomaganje štedišama, navodi se u pismu vodećih britanskih ekonomista i bankara ministru finansija Džeremiju Hantu.

U pismu se britanska vlada poziva da preusmeri politiku Banke Engleske ka održavanju vrednosti funte "po svaku cenu."

Potpisnici su takođe pokrenuli novu inicijativu pod nazivom "Pošteni novac" kako bi se izborili za svoje zahteve, prenosi "Telegraf".

Banka Engleske i njen guverner Endru Bejli su poslednjih nedelja predmet oštrih kritika, pošto je inflacija u Britaniji prošlog meseca ostala na nivou od 8,7 odsto, dok je bazna stopa porasla na pet odsto u pokušaju da se inflacija suzbije.

"Proživljavamo ogromne troškove života, a milenijalci će verovatno biti prva generacija od pre industrijske revolucije koja će postati siromašnija od svojih roditelja", navodi se u pismu.

Kako potpisnici navode, ovo je posledica odluke Banke Engleske da od finansijske krize iz 2008. godine stvara "novac ni od čega" kako bi finansirala "obećanja vlade", dodavši da je količina britanskog novca u cirkulaciji porasla za preko 50 odsto od 2009. godine, a polovina od toga je nastala u periodu od 2020 do 2021. godine zarad "finansiranja lokdauna."

U pismu se vlada i Banka Engleske optužuju da su "zajedno odgovorni" za "eksploziju duga".

"Više novca koji nije potkrepljen porastom proizvodnje robe i dostupnih usluga dovodi do rasta cena, što najviše šteti onima sa niskim primanjima – posebno mladim ljudima i penzionerima", navodi se u pismu.

Kako navode, to nagriza ušteđevinu ljudi, smanjuje realne plate i čini kupovinu nekretnina sve manje mogućom osobama koje tek treba da kupe svoj prvi dom.

"U međuvremenu, nejednakost se povećava jer oni sa najviše imovine – posebno finansijske imovine – uživaju nezaslužene dobitke", dodaje se.

U pismu se tvrdi da je monetarni sistem "sada van kontrole i da mu je potrebna reforma", a gospodin Hant se poziva da "stvori pravedniji sistem, kao i ekonomiju koja brže raste sa niskom inflacijom, i da ukloni ovlašćenja Banke Engleske za štampanje neograničene količine novog novca."

Potpisnici za postizanje ovih ciljeva preporučuju usvajanje amandmana na Zakon o Banci Engleske iz 1998. godine kojim bi jedini cilj Banke postao "održavanje vrednosti funte na bankovnim računima štediša na bilo koji način."

"Era magičnog stvaranja novca (kvantitativnog popuštanja) mora da se završi ako želimo da eliminišemo rizik od hronične ili nekontrolisane inflacije i vratimo ovu zemlju u eru poverenja i prosperiteta", zaključuje se u pismu.

Portparol britanskog Ministarstva finansija odgovorio je da će Hant odgovoriti na pismo u dogledno vreme, napomenuvši da je Hant guverneru Banke Engleske već istakao da je inflacija najveći neposrednim izazovom sa kojim se Ministarstvo mora suočiti.

image