Ekonomija

Saudijska Arabija i Rusija produžavaju smanjenje proizvodnje nafte

Proizvodnja nafte će sada biti 9 miliona barela dnevno, što je pad od skoro 2 miliona barela dnevno u odnosu na treći kvartal prošle godine
Saudijska Arabija i Rusija produžavaju smanjenje proizvodnje naftewww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Saudijska Arabija je saopštila da će produžiti smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno što je najavila još u junu a najkasnije za avgust.

Njima se pridružila i Rusija, čiji zamenik premijera Aleksandar Novak rekao da će Moskva u avgustu smanjiti isporuke za pola miliona barela.

Zajedno, ovo smanjenje bi moglo da iznosi 1,5 odsto globalih zaliha nafte, piše "Njujork tajms".

Cene nafte su blago porasle nakon vesti o smanjenjenju, pri čemu su cene referentne nafte Brent porasle iznad 76 dolara za barel pre blagog pada.

Cene nafte su poslednjih meseci bile pod udarom zbog neizvesnosti u vezi sa snagom globalne ekonomije, jer mnoge centralne banke nastavljaju da podižu kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju.

Postoje sumnje u dugoročnu budućnost nafte, jer upotreba električnih vozila i drugih alternativa nastavlja da raste.

Saudijska Arabija i drugi članovi grupe proizvođača iz OPEK plusa postepeno smanjuju svoju proizvodnju još od jeseni.

"Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje dolazi kako bi se pojačali napori iz predostrožnosti koji su prethodno učinjeni", objavila je državna Saudijska novinska agencija.

Najnovija runda smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji počela je početkom ovog meseca. Smanjenje izvoza koje je predložila Rusija u avgustu trebalo bi da dođe kao deo napora da se osigura da tržište nafte ostane uravnoteženo, rekao je Novak u saopštenju.

"Njujork tajms" kaže da su saopštenja iz Saudijske Arabije i Moskve ostavila utisak da su koordinisana i da je cilj bio da se stvori utisak da Rusija, koja kopredsedava OPEK plusom, ostaje posvećena naporima te grupe da upravlja tržištem.

"Namera je da se signalizira da ovo ne radi Saudijska Arabija sama", kaže Ričard Bronze, šef geopolitičkog odseka u istraživačkog agenciji "Enerdži aspekts".

Kina i Indija sada kupuju najveći deo ruskog izvoza nafte na moru nakon što su međunarodne sankcije usmerene na rusku energetsku industriju ograničile prodaju prethodnim kupcima u Evropi i drugde u svetu.

Saudijski ministar nafte princ Abdulaziz bin Salman pokušava da pokaže kupcima da će učiniti sve što je potrebno da podrže nove cene.

Ali Saudijska Arabija je u teškoj poziciji jer je primorana da snosi najveći deo ovih rezova, što je stvorilo nagađanja koliko će OPEK plus moći da održi koheziju, piše "Njujork tajms".

Prema najavi iz Saudijske Arabije, proizvodnja nafte će sada biti 9 miliona barela dnevno, što je pad od skoro 2 miliona barela dnevno u odnosu na treći kvartal prošle godine.

image