Ekonomija

Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope: Nemačka recesija "rizik u najavi" za Srbiju

Analitičari ukazuju da bi, ukoliko se oduži, recesija u Nemačkoj mogla da dovede do pada srpskog izvoza i odlaganja ili ukidanja direktnih stranih investicija
Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope: Nemačka recesija "rizik u najavi" za SrbijuGetty © Lukas Schulze

Recesija u Nemačkoj kratkoročno ne predstavlja rizik za Srbiju, ali Beograd mora da pažljivo prati plan tranzicije nemačke privrede koji će predstaviti vlada u Berlinu, zaključak je najnovije analize Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE). Od svih država Zapadnog Balkana, Srbija je zemlja koja sa Nemačkom ima najznačajnije privredne odnose, konstatuje IPESE.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), Nemačka je najveći pojedinačni trgovinski partner Srbije, a direktne strane investicije koje dolaze iz Nemačke su treće po veličini.

Kompanije iz Nemačke su u poslednjih 10 godina uložile 2,2 milijarde evra u Srbiju, prema podacima NBS.

U Srbiji posluje ukupno 900 preduzeća, od toga 124 velika, čiji su osnivači nemačke kompanije i ona zapošljavaju 78.000 radnika, dodaje IPESE.

Trgovinska razmena Srbije i Nemačke je u 2022. godini iznosila 8,3 milijardi evra, pri čemu su uvoz i izvoz gotovo izjednačeni, a u poslednje dve godine je trgovinska razmena između ove dve zemlje porasla za 35 odsto.

Rezultati nedavne ankete Nemačko-srpske privredne komore sugerišu da nemačka recesija ne bi trebalo da bude velika pretnja po očekivani privredni rast Srbije, pošto poslovni optimizam nemačkih kompanija u Srbiji ne opada, već je, naprotiv, u blagom porastu, prenosi Tanjug.

Stručnjaci ipak upozoravaju da recesija u Nemačkoj za Srbiju predstavlja perspektivni rizik, odnosno "rizik u najavi": kratkoročno neće imati velike posledice, ali ako se oduži, mogla bi da dovede do pada srpskog izvoza i odlaganja ili ukidanja direktnih stranih investicija, navodi se u analizi.

Da bi izbegla ovaj rizik, Srbija treba da pomno prati Paket rasta, odnosno plan transformacije nemačke privrede koji priprema vlada u Berlinu, a čiji je cilj jačanje konkurentnosti nemačke ekonomije, smatra IPESE.

Analitičari navode da srpska privreda mora sebi da traži mesto u nemačkom Paketu rasta, najpre ponudom sirovina, poluproizvoda i delova kako bi se ojačala sigurnost lanaca snabdevanja, i to ne samo u automobilskoj industriji kao dosad.

Država mora da ekonomskim i investicionim podsticajima da nastavi i ubrza privlačenje nemačkih investicija, da bi Berlin u Srbiji otvorio nove pogone za snabdevanje svoje industrije, zaključuje se u izveštaju.

image