Panika na tržištu: Tek što su lansirali "Ajfon 14" zatvaraju fabriku - zbog kovida

Kina zatvara područje u blizini Foksonove fabrike "Ajfon Siti"

Poslovanje kompanije "Fokson tehnolodži grup", partner najveće svetske fabrike "Ajfon" u gradu Džengdžou dovodi se u pitanje jer je kineska vlada naredila sedmodnevno zatvaranje ove oblasti zbog rasta broja obolelih virusom kovid-19.

Ovaj potez će umnogome smanjiti isporuke iz najveće svetske fabrike "Ajfon", prenosi "Blumberg". 

Zabrana kretanja će trajati do 9. novembra, navela je lokalna vlada u saopštenju objavljenom na njenom "ViČet" nalogu. Nikakvim vozilima nije dozvoljeno da rade osim onima koji prenose potrepštine, saopštila je vlada.

Obaveštenje se pojavilo nakon što je u Džengdžou prijaljeno da je broj slučajeva zaraženih kovidom-19 skočio na 359 u utorak, u odnosu na tri meseca dana ranije.

Pretpostavlja se da će ova iznenadna odluka, donešena u cilju suzbijanja epidemija, dodatno poremetiti glavnu operativnu bazu najveće svetske fabrike za "Ajfon", "Fokson tehnolodži grup".

Tajvanska kompanija, čija je glavna filijala na listi "Hon Hai Presižn Industri" kompanije bori se sa pandemijom kovida i trenutn broji 200.000 zaposlenih koji su u karantinu.

Zatvaranje će zakomplikovati napore da se dovedu novi radnici, a biće poteškoća i u nabavci materijala za proizvodnju brodova kako bi posao mogao da teče.

"Fokson" je pokušao da ublaži potencijalni problem podizanjem plata i organizovanjem podrške koja je došla iz svojih drugih kineskih fabrika u slučaju da se montažne trake u Džengdžou zaustave.

Poslednjih dana se takođe bori da se uguše spekulacije na društvenim mrežama da je neko od zaraženog osoblja umrlo.

Zatvaranje dolazi u ključnom trenutku za "Epl", koji je lansirao "Ajfon 14" u vreme neviđenog pada globalne potražnje za elektronikom. Iako napreduje bolje od ostalih proizvođača pametnih telefona, kompanija je odustala od planova za povećanjem proizvodnje svojih novih "Ajfon" jer se porast potražnje nije materijalizovao, objavio je "Blumberg".

"Epl" je objavio rezultate bolje od očekivanih, ali je upozorio na pogoršanje tih rezultata tokom praznika.

Objekat "Fokson tehnolodži grup" kompanije u Džengdžou odgovoran je za 80% kapaciteta za seriju "Ajfon 14", sa više od 85% kapaciteta "Ajfon 14 pro".

Svaki zastoj u radu tamo preti da ugrozi odlično organizovan lanac snabdevanja "Epl" kompanije. Hiljade komponenti iz Evrope se otpremaju u Džengdžou, ručno sklapaju u uređaje, a zatim šalju u ostatak sveta.