Ekonomija

UN: Svetska investiciona klima "izuzetno sumorna"

Pad investicija usledio je zbog više globalnih kriza koje se prepliću, kao što su sukob u Ukrajini, visoke cene hrane i energije, kao i rastući javni dug
UN: Svetska investiciona klima "izuzetno sumorna"www.globallookpress.com © Silas Stein

Međunarodna investiciona klima bila je "izuzetno sumorna" prošle godine jer su geopolitički i ekonomski šokovi narušili planove investitora širom sveta, ocena je Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).  

Strane direktne investicije (SDI) širom sveta pale su za 12 odsto u 2022 – na 1,3 biliona dolara – nakon snažnog oporavka u 2021, navodi UNCTAD u svom izveštaju o globalnim investicijama za 2023. godinu.

Ovaj pad je, po UN, usledio zbog više globalnih kriza koje se prepliću, kao što su sukob u Ukrajini, visoke cene hrane i energije, kao i rastući javni dug.  

"Porast inflacije, strah od recesije i turbulencije na finansijskim tržištima odložili su mnoge investicione planove početkom godine", izjavila je generalni sekretar UNCTAD-a Rebeka Grinspan. 

Internacionalni ekonomski izazovi posebno su negativno uticali na međunarodno finansiranje projekata i prekogranična spajanja i akvizicije, dodaje se u izveštaju.

Pad investicija se najviše osetio u razvijenim ekonomijama, gde su SDI pale za 37 odsto, na 378 milijardi dolara, zbog većih finansijskih ograničenja, viših kamatnih stopa i neizvesnosti na tržištima kapitala.   

Za pad tokova SDI prvenstveno su odgovorna multinacionalna preduzeća u razvijenim privredama pošto su se industrije širom planete suočile s prekidima u snabdevanju.

image