Ekonomija

Inflacija u Srbiji veća nego u Evropskoj uniji, ali manja nego u dve evropske zemlje

U aprilu su dve članice Evropske unije imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije, i to Letonija 15 odsto i Mađarska 24,5 odsto, a u maju je veća inflacija od naše zabeležena u Mađarskoj i iznosila je 21,9 odsto
Inflacija u Srbiji veća nego u Evropskoj uniji, ali manja nego u dve evropske zemlje© B.P./ATAImages

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u aprilu i maju bila veća nego u Evropskoj uniji (EU), a manja nego u dve zemlje članice EU u aprilu i manja nego u jednoj zemlji Evropske unije u maju, navodi se u najnovijem izdanju magazina Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.

Međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena, u Srbiji u aprilu bila 14,8 odsto, a u maju 14,5 odsto, a u Evropskoj uniji u aprilu 8,1 odsto i u maju 7,1 odsto, prenosi Tanjug.

U aprilu su dve članice Evropske unije imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije, i to Letonija 15 odsto i Mađarska 24,5 odsto, a u maju je veća inflacija od naše zabeležena u Mađarskoj i iznosila je 21,9 odsto.

Britanija jedina evropska sila u kojoj inflacija nastavlja da raste

Podsetimo, prema prošlonedeljnim podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Velika Britanija je jedina članica Grupe 7 (G7), koju čine bogate zemalje, a u kojoj inflacija i dalje raste.

Ta organizacija, sa sedištem u Parizu, saopštila je 4. jula, da je međugodišnja inflacija u G7 pala na 4,6 odsto u maju, u odnosu na 5,4 odsto koliko je iznosila u aprilu, dostigavši tako najniži nivo od septembra 2021.

Trend pada je primećen u najnaprednijim ekonomijama u maju, sa godišnjim padom inflacije u SAD, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Japanu. Međutim, utvrđeno je da je Britanija izuzetak.

 

image