Pet zemalja ne želi ukrajinsko žito: Traže produženje zabrane izvoza da bi zaštitili svoje proizvođače

Poljska, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Slovačka će tražiti da se produži zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta, da bi se izbegli poremećaji na tržištu

Pet zemalja EU iz srednje Evrope će danas zajednički tražiti od Brisela da produži zabranu uvoza ukrajinskog žita i posle 15. septembra, saopštio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

On je precizirao da će Poljska, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Slovačka tražiti da se produži zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta, da bi se izbegli poremećaji na tržištu, prenosi Rojters.

Mađarski ministar je naveo da će ove zemlje razmotriti i mogućnost da pojedinačno traže od EU da zabrani određene proizvode.

EU je 2. maja dozvolila da Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta na domaćem tržištu, da bi zaštitile svoju poljoprivrednu proizvodnju, prenela je ranije britanska agencija. Ova zabrana je početkom juna produžena do 15. septembra.