Ekonomija

Moravjecki: Poljska će produžiti zabranu uvoza ukrajinskog žita i bez odobrenja Evropske komisije

Ili će Evropska komisija pristati da izradi zajedničko rešenje koje će produžiti ovu zabranu, ili ćemo to učiniti sami, rekao je poljski premijer
Moravjecki: Poljska će produžiti zabranu uvoza ukrajinskog žita i bez odobrenja Evropske komisije© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Poljska neće otvoriti svoju granicu za ukrajinsko žito i produžiće zabranu uvoza, čak i bez odobrenja Evropske komisije, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki. 

"Ili će Evropska komisija pristati da izradi zajedničko rešenje koje će produžiti ovu zabranu, ili ćemo to učiniti sami", rekao je Moravjecki na konferenciji za medije posle sastanka predstavnika ministarstava poljoprivrede Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke.

On je istakao da bi Evropska komisija ponovo mogla da otvori granice za ukrajinsko žito, ali da Poljska ne može da priušti destabilizaciju sopstvenog tržišta, prenosi TASS.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka u petak su potpisale deklaraciju kojom se traži produženje zabrane uvoza ukrajinskog žita najmanje do kraja godine.

EU je 2. maja dozvolila da ovih pet zemalja zabrane prodaju ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta na domaćem tržištu, da bi zaštitile svoju poljoprivrednu proizvodnju. Ova zabrana je početkom juna produžena do 15. septembra.

image