Isporuke ruskog tečnog gasa na rekordnom nivou uprkos pokušajima Zapada da se "osamostali"

Francuska, Kina i Japan bili su glavni kupci ruskog LNG u oktobru

Isporuke ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) porasle su u oktobru na rekordan nivo iako Zapad pokušava da smanji svoju zavisnost od glavnog snabdevača uoči zime.

Izvoz LNG-a iz Rusije porastao je za 1,1 odsto na godišnjem nivou u oktobru na najviši nivo od marta, pokazali su podaci o rutama brodova koje "Blumberg" prati od 2016. godine.

To je, kako se ukazuje, u oštroj suprotnosti sa padom isporuka gasa Evropi posle zahlađenja odnosa Brisela i Moskve nakon početka specijalne vojne operacije i zapadnih sankcija Rusiji.

Dok je skoro polovina tečnog gasa koji se prevozi brodovima još uvek u tranzitu te nije do kraja izvesno gde će završiti, najveći uvoznici su Francuska, Kina i Japan, pokazuju podaci.

Trenutno ne postoje direktne sankcije za ruski LNG, ali rast izvoza pokazuje da i dalje postoji velika potražnja za gorivom u pripremi za zimu, kada se očekuje da će hladno vreme povećati potrošnju i smanjiti globalnu ponudu.

Neka komunalna preduzeća i vlade pokušavaju da zaustave dodatne kupovine ili potpuno obustave isporuke iz Rusije. Velika Britanija nije uvozila super-ohlađeno gorivo iz Rusije od početka specijalne vojne operacije u februaru, a formalno će ga zabraniti od januara.

U međuvremenu, kupci u Kini povećali su kupovinu ruskog LNG-a kako bi iskoristili popust na spot tržištu, tvrde trgovci.