Ekonomija

Dvadeset dva zvanična zahteva za ulazak u BRIKS, zainteresovanih više od 40

Više od 50 zemalja moglo bi da se pridruži BRIKS-u
Dvadeset dva zvanična zahteva za ulazak u BRIKS, zainteresovanih više od 40www.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Dvadeset dve zemlje su se zvanično prijavile za članstvo u ekonomskom bloku BRIKS, koji objedinjuje Rusiju, Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, izjavio je zvaničnik bloka zadužen za međunarodnu saradnju Anil Suklal.

Isti broj država neformalno je tražio da se pridruži ekonomskom bloku, rekao je Suklal novinarima u Johanesburgu.

On je pre nekoliko dana saopštio da bi više od 50 zemalja moglo da se pridruži BRIKS-u. Mnoge zemlje, uključujući Egipat, UAE, Indonezija i Argentina, udružuju se oko BRIKS-a i žele da postanu članice.

Zemlje BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i domaćini Južna Afrika okupiće se sledećeg meseca u Kongresnom centru Sandton u Gautengu na 15. samitu.

Administracija predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose juče je saopštila da predsednik Rusije Vladimir Putin neće lično prisustvovati predstojećem samitu BRIKS-a u toj zemlji, dodajući da je odluka doneta nakon zajedničkog dogovora.

Rusku delegaciju, kako prenose mediji, u Južnoj Africi predstavljaće šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a samitu će bez izmena u planovima prisustvovati i predsednici Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike.

Ipak, nešto kasnije portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da će se predsednik Rusije uključiti na samit onlajn, te da će tako u potpunosti ispratiti ceo događaj, iako neće uživo prisustvovati na njemu u Južnoj Africi.

image