Ekonomija

Ponovo rastu cene nafte: Dižu ih očekivanja da će Kina dati podsticaj da ojača domaću ekonomiju

Cene nafte porasle su u azijskom trgovanju danas za 68 centi - na 80,32 dolara po barelu
Ponovo rastu cene nafte: Dižu ih očekivanja da će Kina dati podsticaj da ojača domaću ekonomijuGetty © Oleg Nikishin

Cene nafte tipa Brent porasle su u azijskom trgovanju danas, pošto su tržišta procenila izglede za ekonomski podsticaj privredi u Kini, kao i zbog pada zaliha u SAD i smanjenja ponude ključnih proizvođača.

Fjučersi na Brent porasli su za 68 centi na 80,32 dolara po barelu do 06:00 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla za 65 centi na 76,30 dolara po barelu.

Brent je u četvrtak bio na putu da zatvori 0,6% za ovu sedmicu, dok je VTI trebalo da poraste za 1,2%, što bi predstavljalo četvrtu uzastopnu sedmicu rasta za oba referentna indeksa.

Kina, kao drugi najveći potrošač nafte na svetu ove nedelje je zabeležila razočaravajući rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu, povećavajući verovatnoću da ekonomija propusti vladin cilj rasta od pet odsto godišnje. Međutim, raspoloženje na tržištima roba je poraslo u nadi da će centralna vlada uvesti više stimulativnih mera za podršku privredi.

"Više cene sirove nafte su došle na osnovu pozitivnih komentara o stimulaciji Kine i sagledavanja uticaja jačeg indeksa američkog dolara", navode analitičari Nacionalne australijske banke u napomeni.

Peking je u sredu najavio da će formulisati planove za stabilizaciju rasta u 10 sektora, kao i za povećanje podrške privatnim firmama. Nedavni podaci, uključujući inflaciju nižu od očekivane i usporavanje rasta radnih mesta, ubedili su mnoge investitore i analitičare da će povećanje kamatnih stopa Američkih federalnih rezervi (FED), koje se očekuje u julu, biti poslednje u trenutnom ciklusu pooštravanja.

"Dokazi o smanjenju ponude iz Saudijske Arabije i Rusije bili su okidač za oporavak cena ovog meseca", navode analitičari ANZ banke u belešci klijenta.

Početkom jula, Rijad je rekao da će produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno u avgustu, dok je Moskva rekla da će smanjiti izvoz za 500.000 barela dnevno sledećeg meseca.

"Ta ograničenost u snabdevanju se već odražava na zalihe", primetio je ANZ.

image