Krov nad glavom pronašli u selu: Najjeftinija kuća plaćena 4.580 evra, a najmanja ima 32 kvadrata

Od početka programa useljena je 2.031 seoska kuća. Na današnjoj sednici odobrena sredstva za 140 porodica

Na današnjoj sednici Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u Palati Srbija krov nad glavom obezbeđen je za još 140 porodica, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu i dodalo da je time broj napuštenih kuća u Srbiji koje su oživele od početka programa porastao na 2.031. Kako se navodi u njima je sreću pronašlo 6.000 ljudi i 2.750 dece.

Nakon sednice Komisije, stanare će dobiti prazne i napuštene kuće u 95 naselja u 47 opština.
Najviše kuća, po 11, biće useljeno na teritoriji Sombora i Odžaka, kao i u Kanjiži gde ih je 10 i osam u Sremskoj Mitrovici. Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, na jugu prednjače Vladičin Han i Pirot, a u centralnoj Srbiji Jagodina.

"Srbija ovako pobeđuje", rekao je resorni ministar Milan Krkobabić.

Najjeftinija nekretnina ovog puta koštala je 536.721 dinara (oko 4.580 evra), a nalazi se u Srpskom Itebeju u opštini Žitište, dok je najmanja kuća, površine 32 kvadrata u Sinoševiću u Šapcu, i nju će dobiti samohrana majka. Mladi poljoprivrednik postaće vlasnik najveće kuće od 297 kvadrata selu Silbaš, kod Bačke Palanke, a njena cena je 1.195.000 miliona dinara.  Najveću okućnicu, ovoga puta, sa više od 70 ari obrađivaće porodica u selu Đurđevac u Blacu.

Rektor Beogradskog univerziteta i predsednik Komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta Vladan Đokić rekao je da su vlasnici danas odobrenih kuća 69 parova, 22 samohrana roditelja i 49 pojedinaca.

"Ovo je jedan od najznačajnijih državnih projekata u Srbiji koji se već treću godinu uspešno realizuje na inicijativu ministra Krkobabića i Ministarstva za brigu o selu. Do sada je usrećio hiljade ljudi, od kojih je najmanje trećina prešla da živi iz grada u selo. To je lepa perspektiva", rekao je Đokić.

Zamenik predsednika Komisije, agroekonomista Milan Prostran naglasio je da se radi o strateški važnom programu koji mora da živi bar 15 godina da bi dao svoje prave rezultate.

"Selo je naša budućnost, a raduje da to shvata sve više mladih u Srbiji", rekao je Prostran.

Iz Zemuna se sele u Aleksandrovo

Među parovima koji su dobili sredstva za seosku kuću su i Dijana i Miloš stari 23 godine, koji trenutno žive u zajednici sa Miloševim roditeljima u Zemunu, ali jedva čekaju da počnu sa pripremama za selidbu u Aleksandrovo.

"Odrasla sam u Novoj Crnji i naš novi dom neće biti mnogo udaljen od moje rodne kuće", rekla je Dijana i dodala da osim 75 kvadrata stambenog prostora, uz kuću ide i velika okućnica gde nameravaju da pokrenu plasteničku proizvodnju.