EU objavila koliko je zaradila od zamrznute ruske imovine

"Juroklir" je objavio finansijski izveštaj za prvih šest meseci ove godine

Evropska unija je od zamrznute ruske imovine prihodovala dve milijarde dolara, odnosno 1,7 milijardi evra u prvoj polovini 2023, objavila je belgijska institucija "Juroklir".

U finansijskom izveštaju za prvih šest meseci ove godine, "Juroklir" je objavio da je operativni rast zarade delimično zasnovan na većim zaradama od kamata, uključujući "materijalno povećanje povezano sa primenom međunarodnih sankcija Rusiji".

Prema podacima koje je u četvrtak objavio "Juroklir", ruska imovina je od januara do juna Evropskoj uniji donela više od 1,7 milijardi evra na ime kamata.

Procenjuje se da "Juroklir" drži 196,6 milijardi evra ruske imovine, od kojih je velika većina u vlasništvu državne centralne banke.

Ukupno, EU je zamrznula 207 milijardi evra ruske imovine i rezervi od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Lideri EU su u više navrata pozivali da se sredstva koriste za "obnovu" Ukrajine, ali do sada nije doneta nikakva odluka zbog složenosti pitanja i zabrinutosti da bi svaki takav potez potkopao evro i doveo do ponovnog premišljanja među vlasnicima rezervi.

Moskva je namere Zapada da dobit rusku imovinu Ukrajini nazvala "varvarizmom" i "krađom" koja potkopava međunarodno pravo, a Kremlj je upozorio da će Rusija odgovoriti ako bude potrebno.