Predviđanja "Goldman Saksa": Na jesen manjak nafte na tržištu i visoke cene

Očekujemo veliki manjak u drugoj polovini godine, sa deficitom od dva miliona barela dnevno, kaže stručnjak američke banke

"Goldman Saks" očekuje da će rekordna potražnja na tržištima nafte još više podići cene sirove nafte u bliskoj budućnosti.

"Očekujemo manjak u drugoj polovini godine, sa deficitima od dva miliona barela dnevno u trećem kvartalu kako potražnja bude dostigla rekordno visok nivo", rekao je šef naftnih istraživanja "Goldman Saksa" Dan Strujven za Si-En-Bi-Si.

On je dodao da banka očekuje da će cena sirovog brenta porasti sa nešto više od 80 dolara za barel, koliko iznosi sada, na 86 dolara po barelu do kraja godine.

Iako je istakao da je proizvodnja sirove nafte u Americi značajno porasla tokom prošle godine, na 12,7 miliona barela dnevno, ovaj stručnjak ukazuje da će se taj porast usporiti u nastavku tekuće godine.

Broj naftnih platformi u Americi dosegao je najnižu cifru u poslednjih 16 meseci i manji je za 15 odsto u odnosu na vrhunac dosegnut krajem 2022. godine, navodi se u nedavnom izveštaju "Goldman Saksa" koji se poziva na podatke "Bejkera Hjuza i Hejvera".

Strujven ukazuje da je nedostatak dogovora ministara energetike na sastanku G20 stvorio vrlo opipljivu neizvesnost kada je u pitanju dugoročna potražnja za naftom. Ministri energetike na sastanku G20 u Indiji proteklog vikenda nisu uspeli da se dogovore o fazama i dinamici upotrebe fosilnih goriva i njihove zamene "zelenom energijom".

"S obzirom na to da je neizvesnost u pogledu potražnje za naftom toliko povećana, investitori mogu da zahtevaju premije da bi nadoknadili uvećani rizik od takve neizvesnosti potražnje", rekao je Strujven.

Međunarodna agencija za energetiku prognozirala je u junu da će globalna potražnja za naftom porasti na 2,4 miliona barela dnevno u 2023, i time nadmašiti onu iz prošle godine kada je ta cifra iznosila 2,3 miliona barela dnevno.