Velika rasprodaja: Kineske državne banke prodaju američke dolare da bi podstakle juan

Do rasprodaje dolara dolazi nakon što su najviši kineski lideri u ponedeljak obećali da će pojačati političku podršku privredi

Najveće kineske državne banke prodaju američke dolare kako bi kupile juane i na kopnenim i na ofšor tržištima pre otvaranja berze, prenosi Rojters pozivajući se na izvore. Agencija ove akcije banaka tumači kao pružanje podrške kineskoj valuti.

Kineske državne banke obično trguju u ime centralne banke na deviznom tržištu zemlje, ali mogu trgovati i u svoje ime.

Do rasprodaje dolara dolazi nakon što su najviši kineski lideri u ponedeljak obećali da će pojačati političku podršku privredi posle kovida, fokusirajući se na jačanje domaće tražnje i signalizirajući više stimulativnih koraka.

Kreatori politike su takođe saopštili da će Kina održati kurs juana na razumnim i uravnoteženim nivoima, i obećali su da će ojačati tržište kapitala i vratiti poverenje investitora.

"Interesantno je da je Politbiro u saopštenju pomenuo stabilnost deviznog kursa, prvi put u poslednjih nekoliko godina", navode analitičari HSBC-a u belešci. "To znači da bi ublažavanje pritiska depresijacije juana od sada moglo postati više politički prioritet. Ovo je u skladu sa nedavnom daljim pooštravanjem devizne politike Narodne banke Kine".

Kineske monetarne vlasti nedavno su pojačale napore da odbrane valutu. Prošle nedelje, regulatori su ublažili pravila kako bi omogućili kompanijama da se više zadužuju u inostranstvu. To je dovelo do jačanja juana u odnosu na dolar.