"Volstrit džornal": Rusija je pobedila - cena nafte prevazišla ograničenja Zapada

Više cene mogle bi da povećaju prihode Moskve od izvoza nafte

Rusija je poslednjih dana zabeležila još jednu važnu pobedu - u borbi za uticaj na svetskim tržištima nafte. Cena najpoželjnije vrste ruske sirove nafte prevazišla je zapadnu granicu cena koja je nametnuta kako bi Moskva ostala bez sredstava za sukob u Ukrajini, piše "Volstrit džornal".

Ovo je prvi put da je cena ruske "ural" nafte premašila granicu od 60 dolara po barelu otkako su SAD i njihovi saveznici uveli sankcije Rusiji prošlog decembra. Drugim rečima, Rusija se prilagodila i prevazišla restrikcije.

Granica cene je deo kampanje zapadnog ekonomskog pritiska i cilja na najvažniji izvor prihoda Rusije. Namera je da se Moskvi iscrpe sredstva za sukob a istovremeno izbegne nestašica nafte ohrabrivanjem ruskih proizvođača da nastave da šalju naftu na tržište, objašnjava "Volstrit džornal".

Više cene mogle bi da povećaju prihode Rusije od izvoza nafte, navodi Međunarodna agencija za energetiku.

Odluka OPEK-a da smanji proizvodnju takođe je pomogla da se cene nafte u Rusiji gurnu iznad gornje granice. "Ural" - nazvan po planinskom regionu bogatom naftom - dobio je dodatni podsticaj zbog velike potražnje u Aziji gde ruski proizvođači potiskuju saudijsku naftu.

Zapadne sankcije nastoje da iskoriste dugogodišnju zavisnost Rusije od evropskog brodarstva i osiguranja kao polugu za zadržavanje prihoda koje Moskva dobija od sirove nafte.

Rast cena sugeriše da alternativna mreža tankera koju je organizovala Rusija funkcioniše, kaže Sergej Vakulenko, analitičar Centra "Karnedži" i bivši direktor naftne kompanije u Rusiji.

"Ovo je bio evolutivni proces, a sada tek vidimo njegove rezultate. Ruske naftne kompanije ulažu dosta truda da ostanu u poslu i zarade novac. Pokazale su se kao sposobni operateri", rekao je on.